In december wordt gestart met kappen zieke bomen

Algemeen
Diverse bomen in de gemeente worden de komende tijd geïnspecteerd.
Diverse bomen in de gemeente worden de komende tijd geïnspecteerd. (Foto: gemeente Edam-Volendam )

EDAM-VOLENDAM - Jaarlijks wordt een deel van de bomen in de gemeente geïnspecteerd. De gemeente is eigenaar/beheerder van zo’n 14.000 bomen. Vanaf half september tot 12 november 2020 zijn bijna 6.750 gemeentelijke bomen geïnspecteerd. Een gediplomeerd inspecteur beoordeeld deze bomen op allerlei risico’s om de veiligheid van de omgeving te waarborgen. Dit is de zogenaamde Boomveiligheidscontrole. De gemeente lost de geconstateerde problemen op tussen december 2020 en april 2021.

Zo wordt bijvoorbeeld dood hout weggesnoeid en/of bomen opgekroond. Hierbij worden tevens takken verwijderd die te laag hangen. Tevens worden zieke en dode bomen gekapt. Bij zieke bomen is het risico op omvallen of het uitbreken van grote takken te groot. Voor deze bomen resteert helaas niets anders dan de bomen te kappen.

Dit is op zich niet alarmerend. Bomen zijn levende organismen en ook bomen hebben niet het eeuwige leven. Landelijk gezien worden bomen in een stedelijke omgeving niet ouder dan ongeveer 34 jaar. De bomen in Edam-Volendam vormen daarop geen uitzondering.

Vervangen

De gemeente streeft ernaar de gekapte bomen 1 op 1 te vervangen. Er wordt dan een nieuwe boom van dezelfde soort geplant en dan op dezelfde locatie. In de praktijk blijkt echter dat niet op elke locatie genoeg ruimte is voor een boom. Dit is in veel gevallen ook één van de oorzaken voor de noodzaak voor het kappen van de bomen. Waar mogelijk zoekt de gemeente naar alternatieve locaties voor het vervangen van een boom. Bij voorkeur in de directe omgeving van de boom.

Bomen dragen in grote mate bij aan het opvangen van de effecten van de klimaat-veranderingen. Bomen nemen bijvoorbeeld veel water op, temperen de hitte en filteren de lucht, waarbij onder andere fijnstof aan de lucht wordt onttrokken. Hoe groter de boom, hoe groter de bijdrage aan de klimaatadaptatie. We beperken het kappen van bomen daarom tot een noodzakelijk minimum.