Bekijk het bed van Napoleon in Edams Museum

Algemeen
Het Edams museum heeft recent wel een héél bijzonder object verworven. “Het bed” geschonken door Dhr F.R. Klein uit Hilversum.
Het Edams museum heeft recent wel een héél bijzonder object verworven. “Het bed” geschonken door Dhr F.R. Klein uit Hilversum. (Foto: aangeleverd)

EDAM - Het Edams Museum krijgt regelmatig schilderijen en andere historische objecten en voorwerpen die niet meteen een eigen plek in het museum hebben. Het is zo jammer dat niet iedereen er van kan genieten als het op de museumzolder staat. Vandaar de tentoonstelling in januari om een ieder deelgenoot te maken van deze vaak bijzondere objecten.

Zeer recent heeft het museum een wel héél bijzonder object verworven. “Het bed” geschonken door Dhr F.R. Klein uit Hilversum.

Het verhaal over het bed is, aldus dhr Klein, dat het in het pand Nieuwehaven 24 heeft gestaan en dat Lodewijk Napoleon er tijdens zijn verblijf in Edam op 24 april 1807 in heeft geslapen.

De familie Klein kocht het bed begin twintigste eeuw van de Edamse kunstenaar W.O.J. Nieuwenkamp. Zij woonden op de Voorhaven 80, destijds de pastorie van de Grote Kerk. Dhr. Klein logeerde in zijn jeugd vaak bij zijn grootvader aan de Voorhaven en erfde later dit bed.

U kunt deze bijzondere tentoonstelling bezoeken op de zaterdagen en zondagen van januari 2021 in het Stadhuis van Edam, geopend van 12.30 tot 16.30 uur.

Intussen is het Coopmanshuys deze winter ook weer elke zaterdag en zondag geopend van 12.30 tot 16.30 uur.