Danny bouwde eigen kajak, hing deze aan de muur en ging op les bij kanovereniging Edam

Algemeen
Danny in zijn zelfgebouwde kajak.
Danny in zijn zelfgebouwde kajak. (Foto: aangeleverd)

EDAM - Danny bouwde vorig jaar zijn eigen houten kajak, hing deze vervolgens aan de muur in zijn woonkamer en ging daarna pas op les bij kanovereniging Edam. “De volgorde is inderdaad apart. Vaak zie je dat mensen pas een eigen kano kopen of bouwen nadat ze al enige tijd ervaring hebben met kajakken. Bij mij was dit absoluut niet het geval: ik vond het gewoon een uitdaging om een kajak te bouwen.” Toen de boot klaar was- na ongeveer een paar maanden in de huiskamer aan de muur te hebben gehangen- bedacht Danny dat het wel een goed idee was om de kajak te water te laten. “Ik heb de kajak gewoon het water in gegooid en ben vervolgens gaan zitten…Ik kwam er al vrij snel achter dat het mij aan techniek ontbrak waardoor ik niet fatsoenlijk rechtuit kon kajakken. Heel frustrerend. Toen ben ik gaan ‘googlen’ en kwam ik via internet bij Kanovereniging Edam terecht.” Instructeur Tineke, tevens bestuurslid bij kanovereniging Edam bracht Danny de fijne kneepjes van het kajakken bij.

Door Shelley Zuizewind

Instructeur en bestuurslid Tineke: “Echt ontzettend leuk dat Danny helemaal zelf de kajak heeft gebouwd en vervolgens bij ons terecht kwam voor de lessen. Het is echt erg belangrijk om de basis van het kajakken onder de knie te hebben. Dat maakt het dat je veel veiliger en prettiger het water op kunt en echt meters kunt gaan maken. Beginners leren tijdens de lessen bijvoorbeeld hoe je weer veilig de kajak in komt als je om bent gevallen. Dit is iets dat niet zo vaak gebeurt maar waar een grootwatervaarder altijd op voorbereid moet zijn”, vertelt Tineke.

“Gewoon recht vooruit”

Dat weet Danny uit ervaring…”Het is even oefenen om de kajak weer in te komen, maar het lijkt eerlijk gezegd moeilijker dan het is. Hoe je die kajak weer in komt is ook weer afhankelijk van de situatie”, zegt Danny. Dit wordt tijdens de lessen geoefend evenals de peddeltechniek, evenwichtsgevoel en “gewoon recht vooruit varen”. Dat bleek in het begin lastiger voor Danny dan hij aanvankelijk dacht. “Het was echt wel handig om die lessen te volgen want nu kan ik de kajak zo op de auto laden en met mooi weer het water op!”

Kajaklessen van start 

Het bestuur van Kanovereniging Edam had gehoopt aanstaande zaterdag de eerste openingstoertocht te kunnen maken. “Dit zit er helaas nog niet in, vanwege de coronamaatregelen”, aldus voorzitter Rick Huider. “Maar goed nieuws is dat we als buitensportvereniging wel weer beperkt open mogen. Dat betekent dat onze kajaklessen, gegeven door instructeur Tineke, weer van start kunnen gaan met maximaal twee personen. Geïnteresseerden kunnen een proefles komen doen. Dit kan coronaproof”, aldus Rick. Rick is net als Tineke al enige jaren lid van het bestuur van de kanovereniging in Edam en vindt het heerlijk om het water op te gaan. 

Toertochten

Tineke: “Momenteel is het niet mogelijk vanwege corona, maar normaalgesproken doen we in het zomerseizoen mooie grote tochten met de groot water groep. Dit zijn de meer ervaren kajakkers. Heerlijk om met z’n allen op het water te zijn.” Rick: “Onze uitvalsbasis is ook heel fijn. Vanuit het verenigingsgebouw kun je via de steigers zo het Markermeer op. Het gebouw en de kantine zijn vorig jaar helemaal verbouwd. Dat mocht ook wel na 35 jaar. We hopen dat we eerdaags weer snel volledig open kunnen en dus ook onze gezellige verenigingsavonden op donderdag weer kunnen voortzetten. Bij de vereniging hebben we plek voor nieuwe leden met belangstelling voor grootwater en/of vlakwater varen. Wie het dus leuk lijkt om eens te komen kijken is welkom!”, aldus het bestuur.

Heb je al snel de smaak te pakken- net zoals Danny- dan kun je je aanmelden en met een verenigingskano starten of zelf een kano kopen en stallen. Meer info? www.kvedam.nl

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda