Schoonmaakdoekjes leiden tot problemen met gemaal

Algemeen
Aan de schoonmaak? Gooi de de doekjes niet in de wc!
Aan de schoonmaak? Gooi de de doekjes niet in de wc! ((Foto: Pixabay ))

VOLENDAM - Gemeente Edam-Volendam doet een oproep aan de poetsers in de regio. Omdat velen het huis met regelmaat ontsmetten worden er veel meer vochtige ontsmettingsdoekjes gebruikt. Deze worden, naar blijkt, veelal door de wc gespoeld en komen dus in het riool terecht. Dit leidt tot problemen met de gemalen, omdat deze niet meer functioneren, en zorgen voor (stank)overlast. 

De pompen in de gemalen komen vol te zitten met vezels en worden middels de thermische beveiliging uitgeschakeld. Dit zorgt voor stank bij u thuis en in sommige gevallen kan het riool het niet verwerken. Nog los van dit alles reduceert dit ook de levensduur van pompen aanzienlijk. De gemeente en de externe storingsdiensten zijn er erg druk mee om de overlast zoveel mogelijk te beperken en op te lossen.

‘Gooi ze in de vuilnisbak, dit scheelt veel ellende!’

Ondanks dat op sommige verpakkingen staat dat de doekjes mogen worden weggegooid in het toilet roept de gemeente op om de doekjes niet meer door de wc te spoelen. ‘Gooi ze weg in de vuilnisbak. Dat scheelt iedereen heel veel ellende!”