NH Nieuws-documentaire over cafébrand Volendam genomineerd voor NL Award

Algemeen
Gerie en Roos, 20 jaar na de brand in café 't Hemeltje (Foto: NH Media)
Gerie en Roos, 20 jaar na de brand in café 't Hemeltje (Foto: NH Media) (Foto: NH Nieuws)

VOLENDAM - De NH Nieuws-documentaire ‘Daar praten we niet meer over’ van Gerie Smid en Mischa Korzec is genomineerd voor een NL Award in de categorie ‘Beste videoproductie’. Deze categorie is het erepodium voor videoverhalen die zich onderscheiden in kwaliteit, creativiteit en originaliteit. De NL Awards zijn de jaarlijkse onderscheidingen voor de beste producties van de regionale omroepen. De documentaire gaat over de brand in Café ‘t Hemeltje in Volendam in de nieuwjaarsnacht van 2001. Gerie Smit was zelf een van de slachtoffers. 

De registratie is niet alleen een zoektocht naar verstopte collectieve emoties, want echt praten over die rampzalige nacht, dat doen ze niet meer in het dorp. Waar Gerie gaandeweg ook achter komt, is dat juist zíj´ niet graag over de brand praat, want ‘Gerie vindt zichzelf geen slachtoffer’. 

De jury looft alvast het persoonlijke perspectief: “Documentaire die je grijpt. Heel persoonlijk doordat zij ook zelf slachtoffer is, een persoonlijke zoektocht”.

We hebben na 20 jaar het gesprek weer op gang gebracht.

Documentairemaakster Gerie Smit over haar nominatie “De reacties op de documentaire waren overweldigend. Ik stond niet alleen in de zoektocht naar de verstopte emoties. We hebben na 20 jaar het gesprek weer op gang gebracht. Ik ben NH Media dan ook zeer dankbaar dat ik de tijd en ruimte heb gekregen om met een top team van collega’s dit persoonlijke verhaal te maken. We zijn allemaal heel trots dat we genomineerd zijn.”

Gerie Smit werkt bij NH Nieuws en heeft samen met haar man twee horecazaken in Volendam. Voor NH Nieuws maakte ze deze aangrijpende documentaire. Op donderdag 27 mei worden de NL Awards 2020 digitaal uitgereikt en wordt bekend gemaakt welke inzending de Gouden NL Award wint. 

Bekijk de docu hieronder.