Conservatoren Edams Museum maken zich op voor heropening

Algemeen
Conservatoren Sophie van Gulik en Julie Hengeveld in het Edams Museum.
Conservatoren Sophie van Gulik en Julie Hengeveld in het Edams Museum. (Foto: EVERT RUIS)

EDAM - Conservatoren Sophie van Gulik en Julie Hengeveld van het Edams Museum hebben afgelopen vrijdag het eerste deel van de 541 tekeningen en etsen van W.O.J. Nieuwenkamp ontvangen. Zodra het museum open mag, is de tentoonstelling met uniek werk van W.O.J. Nieuwenkamp te bezichtigen. “We kunnen bijna niet wachten”, zegt Hengeveld. Omdat de coronaperiode steeds roet in het eten gooide en de exposities steeds uitgesteld moesten worden is beslist dat zodra het museum open gaat ook de schenkingstentoonstelling bezocht kan worden. Dat zijn dus twee vliegen in een klap. Maar de conservatoren zijn achter de schermen met nog veel meer bezig. Van Gulik: “We willen ons in de toekomst langzaamaan ook meer gaan richten op online en de mogelijkheden voor het Edams Museum op dit gebied.”

Het liefst ouderwets museumbezoek maar online is ook veel mogelijk

Door Shelley Zuizewind

Hengeveld legt uit: “Het museum is al digitaal te bezoeken. Dat is zeker een uitkomst in deze coronaperiode. Je kunt via de computer virtueel een bezoek brengen aan de vaste collectie in het Coopmanshuys. Via Google Maps kun je het museum bezoeken. Erg leuk dat dit mogelijk is! Maar er kan nog zoveel meer worden gedaan op online gebied.” Van Gulik vult aan: “Het allerliefst zijn we een ouderwets museum waar je heerlijk kunt komen kijken. Maar corona dwingt ons tot creativiteit; het tonen van onze objecten in onze digitale museumvitrine. Ik vind het interessant om te bekijken hoe we onze tentoonstellingen, maar ook werk dat in depot staat, op een andere manier kunnen presenteren.”

Van Gulik noemt Instagram. “Dit medium leent zich natuurlijk uitstekend voor foto’s van prachtige kunst die wij hebben staan. Het is namelijk goed je te realiseren dat we veel prachtig werk niet altijd kunnen tonen. Hoe leuk is het dan om een deel van de vaste collectie te tonen aan een breder -en vooral op Instagram vaak jonger-publiek?!”

QR-codes bij kunst

“Ook zijn we al een tijd bezig met het plaatsen van QR codes bij de tentoonstellingen. Deze QR codes vervangen de traditionele audioapparatuur zoals de oortjes of koptelefoons. Je ziet dat veel mensen hun mobieltje erbij pakken, de QR code scannen en op deze manier geschreven of gesproken informatie via hun eigen mobieltje doorkrijgen. We denken dat het goed is om te kijken naar de manier waarop mensen een museumbezoek (online of fysiek) beleven. Je ziet dat grote musea zoals Rijksmuseum ook al bezig zijn met ‘Storytelling’. Ik wil niet generaliseren maar musea blijven bij sommige mensen ‘een stoffig imago’ opwekken. Ik denk dat we dit van ons af kunnen schudden door als musea goed gebruik te maken van de online mogelijkheden die er zijn. En dat zijn er dus nogal veel.”

Waterlands Archief

Hengeveld: “Het gaat niet alleen om het zichtbaar maken van tentoonstellingen of kunst online maar ook om het digitaliseren van archieven. Het Waterlands Archief helpt ons daar uitstekend bij. “’Zo wordt er binnenkort een grote overzichtscatalogus van de vaste collectie van het Edams Museum geheel digitaal toegankelijk gemaakt. Geweldig. Het onderzoek en het schrijfwerk van de catalogus in boekvorm en in digitale vorm zal binnenkort van start gaan. We zijn druk bezig met cofinanciering. Ik wil een gedegen catalogus in digitale vorm, maar zeer zeker ook in boekvorm. Voelt als het begin van een Opus Magnum!”

Niets staat ontvangst van bezoekers nog in de weg, behalve de maatregelen

Ook al zijn de twee conservatoren fan van de online mogelijkheden, het liefst zien ze zo snel mogelijk weer dat het Edams Museum en het Coopmanshuys gevuld zijn met diverse bezoekers van de komende tentoonstellingen.

Coronaproof

De bovenverdieping van het Coopmanshuys is speciaal voor de tentoonstelling door Edammer Maurice Blok opnieuw ingericht. Hij ontwierp en plaatste een flexibel transparant ‘Corona-proof’ wandensysteem. De tentoonstelling Zwervend Verwerf Ik. W.O.J. Nieuwenkamp thuis in het Edams Museum in het Coopmanshuys wordt momenteel ingericht door Hengeveld. “Ik richt de tentoonstellingsruimte in naar mijn idee van 2019. De tentoonstelling is immers uitgesteld, aangevuld door nieuwe bruiklenen en schenkingen en suggesties van mijn topcollega’s.”

Gesprekken

De tentoonstelling Verhalen van Edam. Nieuwe aanwinsten uit het jaar 2020 in het Stadhuis, Damplein 1, is volledig door Van Gulik bedacht en ingericht. “Niets staat ontvangst van bezoekers nog in de weg, behalve de maatregelen”, aldus Van Gulik. Hengeveld: “Ik mis het ontzettend om te kunnen genieten van de tentoonstellingen die er zijn en ik mis vooral de gesprekken over de kunst. Hopelijk kunnen we snel de eerste bezoekers ontvangen!”