Koppel uit Edam steekt handen uit mouwen in Nepal: “we willen iets terug doen voor de kinderen daar”

Algemeen
Nico en Rosemarie van Eijck.
Nico en Rosemarie van Eijck. (Foto: aangeleverd)

EDAM – Rosemarie en Nico van Eijck uit Edam hebben zich een mooi doel in het vooruitzicht gesteld. Hulp bieden aan vijftig kinderen, van 3 tot 5 jaar, in Nepal. Zodra het weer mogelijk is veilig te reizen, zullen de twee naar Kathmandu gaan om daar de handen uit de mouwen te steken. Het koppel zal in Kathmandu gaan helpen met het bijbouwen van schoolruimte voor de Shree Yagyamati, Secondary school. Ook zullen ze lesmateriaal aanschaffen en schenken aan de kinderen. “Om zo wat terug te doen voor de bevolking daar. Omdat we vroeger veel genoten hebben van onze reizen door Nepal”, aldus Rosemarie.

We vragen een donatie aan een ieder die iets kan missen

“We hebben altijd veel gereisd”, start Rosemarie haar verhaal. “Mijn man Nico is nu 1,5 jaar gepensioneerd en ikzelf bijna. We vinden het eerdaags dus een mooi moment om nog eens terug te gaan naar Nepal. Maar dan willen we wel iets terug doen voor de mensen daar. De bevolking is enorm arm. Ze hebben weinig tot niets. Er zijn vrijwilligersorganisaties waarbij je jezelf kunt aansluiten om zo deel te nemen aan hun projecten. Op zich klinkt dat mooi, maar de meeste organisaties vragen fors geld hiervoor. Duizenden euro’s betalen om te gaan helpen? Dat vinden wij vreemd. Het is niet erg om geld te betalen, als je ook daadwerkelijk weet en ziet dat het geld terecht komt bij de lokale bevolking.” Maar daar wringt ‘m nu juist de schoen volgens Rosemarie en Nico. “We kennen meerdere verhalen van mensen die zelf vrijwilligerswerk deden in ontwikkelingslanden en zich achteraf weleens afvroegen waar het geld dan eigenlijk allemaal naartoe ging. Want ze zagen het tijdens hun verblijf nergens in terug. Zo ervaarde ons nichtje die naar het buitenland ging dit ook. We besloten onze wens om te gaan helpen dus even op een laag pitje te zetten…”

Schooltje Kathmandu

Rosemarie en Nico kwamen via de nicht van Rosemarie in contact met beachhandbalster, Christine Mansour, uit Amerika. Zij is een jaar overgekomen voor trainingen en wedstrijden om deze sport te promoten. De beachhandbalster woont voor dit jaar bij een nicht van Rosemarie en Nico (Candy Muhren). “Toen we eenmaal in gesprek raakten met Christine, over onze reizen en onze ideeën over Nepal , vertelde ze dat zij iemand kent in Nepal die een schooltje heeft opgericht om kinderen uit de bergen te kunnen opleiden. Dit is de heer Durga Bhandari, manager van de school. 200 kinderen krijgen daar onderwijs en wonen intern. Omdat ze uit de bergen komen verblijven ze daar. Het is een mooi initiatief om kinderen te helpen die anders een minder goede toekomst hebben. Wij hebben contact gezocht met de Durga Bhandari en inmiddels een aantal whatsapp gesprekken gevoerd. Samen met hem willen we de school gaan uitbreiden met ruimte voor nog eens vijftig kinderen in de leeftijd van 3 tot 5 jaar. Hiervoor moet er wel bij gebouwd worden en moet er geld komen voor tafels, stoelen, en lesmaterialen enzovoorts.”

Rosemarie en Nico hebben zelf al veel gespaard en betalen de reis en verblijf uit eigen zak. Momenteel vragen ze donaties aan een ieder die iets kan missen om het mogelijk te maken de school in Nepal uit te breiden en de kinderen een kans te geven op een betere toekomst. “In samenspraak met de heer Durga Bhandari is er een begroting opgesteld.

Vijftig extra kinderen helpen

Voor € 6000 is het mogelijk om vijftig kinderen extra te plaatsen op de Shree Yagyamati, Secondary school. Wij vragen donaties van een ieder die iets kan missen. We kunnen ons voorstellen dat mensen willen weten dat hun donatie op de juiste plaats terecht komt. Daarom gaan we er zelf heen om alle spullen aan te schaffen van het gedoneerde geld zodat de donateurs zeker weten dat het geld goed terecht is gekomen. Ook willen we laten zien wat we gaan doen in Nepal. Dus mensen die ons willen volgen op Youtube, Instagram en facebook kunnen zich (gratis) abonneren zodat ze automatisch een bericht krijgen als wij hier wat op plaatsen. We hebben er ontzettend veel zin in en hopen op steun van een ieder die dit wil en kan missen!”, aldus Rosemarie en Nico.

Meer weten over het project? Kijk dan even op bit.ly/RoosenNiekNepal . Voor verdere vragen kunt u mailen naar: neijck@icloud.com

Donaties

Wilt u dit project financieel ondersteunen? Donaties kunnen worden gedaan via: Bankrekeningnummer NL 06 RBRB 88 34 86 97 29 TNV: N.J. van Eijck/M.R.F.T. van Eijck-Weel

Socials

Vanaf half mei zijn Rosemarie en Nico te volgen op Youtube (Roos en Niek ), Instagram (rosemarievaneijck) en Facebook (Rosemarie van Eijck).