Archeologisch minimuseum Etersheim opent met ‘opgedoken’ sleutel

Algemeen
Duiker Jan, archeoloog Jan-Willem Oudhof en Friso de Zeeuw, voorzitter stichting Etersheimerbraak.
Duiker Jan, archeoloog Jan-Willem Oudhof en Friso de Zeeuw, voorzitter stichting Etersheimerbraak. (Foto: aangeleverd)

OOSTHUIZEN - Duiker Jan bracht afgelopen woensdag een koperen pot met ‘gouden dukaten’ en een oude sleutel boven water om het nieuwe archeologisch minimuseum in Etersheim te openen. Deze ‘vondsten’ waren in de 17e eeuw door een gefortuneerde boer begraven bij het kerkje van het verdronken dorp Etersheim. Althans zo ging het verhaal, verteld door acteur Gerard Venverloo. Gedeputeerde Zita Pels mocht de schat in ontvangst nemen en de opening verrichten. Met een lach zei ze: “De Provincie is uiteindelijk eigenaar van alle archeologische vondsten in de bodem. Deze sleutel is dus ook van ons.”

Onder een stralende zon werd de opening een mooie bijeenkomst. “Het is een wereldrecord dat dit museumpje in twee jaar tijd er gekomen is. En dat ligt niet alleen aan de grootte van dit minimuseum”, zei Friso de Zeeuw, voorzitter van stichting Etersheimerbraak, coördinator van het kleine museum.  ”Alle partijen – de gemeente Edam-Volendam, Alliantie Markermeerdijken, Hoogheemraadschap en de Provincie - waren het er snel over eens dat dit de ideale plek is om vondsten, voortkomend uit de werkzaamheden aan de Markermeerdijk, te laten zien. 

De nieuwste hightechtechnieken maken het mogelijk om veel verhalen achter de vondsten te vertellen. Juist dat maakt het tot zo’n interessant museumpje. Vooral voor kinderen.”

Het archeologisch minimuseum De Waterwolf staat op het molenerf van de Etersheimerbraakmolen, nabij bezoekerscentrum De Breek. De toegang is gratis.

Interieur mini-museum Etersheim.
Exterieur mini-museum Etersheim.
V.l.n.r.: Friso de Zeeuw (stichting Etersheimerbraak), Hans Schütt (wethouder), Willem-Jan de Vos (Alliantie Markermeerdijken), Rob Veenman (HHNK), gedeputeerde Zita Pels