Werken met VR-brillen en 3D-printers in Ontdeklab Bibliotheek Volendam

Algemeen
Leerlingen testen een VR-bril.
Leerlingen testen een VR-bril. (Foto: Evert Ruis)

VOLENDAM-  ’Zie ik je straks bij het Ontdeklab?’ Dat is iets wat Norbert van Halderen, directeur van bibliotheek Waterland, eerdaags graag hoort als hij langs de schoolpleinen of in de supermarkt loopt. In het Ontdeklab kan jong en oud kennismaken met technieken zoals 3D-printen, Virtual Reality en bijvoorbeeld het programmeren van robots.

Dromen over wat je later kunt worden

 ”De opening van het Ontdeklab aanstaande zaterdag in de bibliotheek Volendam past helemaal in het thema van de Kinderboekenweek. Met het thema ‘Wat wil je later worden’ kunnen kinderen meteen aan de slag”, aldus de directeur.  Inspiratie genoeg. Zo kun je 3D-pannenkoeken printen en opeten, de bodem van de zee ontdekken met een VR-bril en van alles leren over apps. Van Halderen: “Voor de meeste volwassenen klinken deze technische snufjes misschien als iets voor de toekomst, maar de realiteit is dat er al veel mee gewerkt wordt in de wetenschap en in het bedrijfsleven. In het Ontdeklab kunnen kinderen kennismaken met deze technieken en gaan nadenken over de mogelijkheden van een beroep als bijvoorbeeld 3D-designer.”

Operaties nabootsen

In de wetenschap, medische wereld en het bedrijfsleven wordt al veelvuldig gewerkt met technieken als 3D-printing en Virtual Reality. “In dat opzicht is het niet per definitie nieuw. Wat wel nieuw is, is dat we het door een Ontdeklab te creëren dichter bij het alledaagse leven brengen. En dat is niet zo gek, want de kinderen van nu zullen ongetwijfeld veel gaan werken met dit soort technieken en software. En niet alleen in de wetenschap waar Virtual Reality gebruikt wordt om operaties na te bootsen voor artsen in opleiding maar ook in de bakkerij wordt gewerkt met 3D-design. Patissiers in Parijs werken al jaren met 3D-technieken. Ze scannen bijvoorbeeld een echtpaar met een bepaalde app waardoor ze dit echtpaar in 3D op de bruidstaart kunnen zetten. Razend interessant toch?”

Door zo’n VR-bril op te zetten, maak je opeens onderdeel  uit van een andere wereld.

Ook Virtual Reality biedt eindeloze mogelijkheden. “Door zo’n VR-bril op te zetten maak je opeens onderdeel uit van een andere wereld. In het Ontdeklab kun je bijvoorbeeld plaatsnemen in een achtbaan of naar de bodem van de oceaan waar opeens een haai voorbij zwemt. Nu wordt VR al voor diverse doeleinden gebruikt. Het leger traint ermee en ook astronauten. Tevens kun je goed de stressbestendigheid testen van mensen die onder druk moeten presteren. In het Ontdeklab kunnen onze medewerkers daar van alles over vertellen en dit laten zien”, aldus van Halderen.  

Primeur in Volendam

Het Ontdeklab in Volendam is het eerste lab van de bibliotheek maar er komt ook een lab in Edam en in Purmerend. “Volendam heeft de primeur, maar we rollen dit in de toekomst nog verder uit.” Zo zullen zowel het basis- als Voortgezet Onderwijs terecht kunnen in het Ontdeklab. “Hoe mooi is het dat wij als bibliotheek Waterland de ruimte, apparatuur en techniek kunnen bieden aan scholen uit de regio die vervolgens met hun leerlingen hier komen en hen van alles laten leren en ontdekken. Het is toch prachtig om zo te dromen over wat je later kunt worden?!”, aldus van Halderen.  Het Ontdeklab opent 16 oktober in de bieb in Volendam. Van 13:00 tot 16.00 uur.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda