Verscherpte coronamaatregel: avondlockdown vanaf komende zondag

Algemeen
Zondag aanstaande gaat een avondlockdown in
Zondag aanstaande gaat een avondlockdown in (Foto: Pixabay)

DEN HAAG - Nederland gaat weer gedeeltelijk op slot. Vanaf komende zondag geldt een avondlockdown voor zeker drie weken. Horecabedrijven, cultuurgelegenheden, amateursportclubs en niet-essentiële winkels dienen hun deur tussen 17.00 en 05.00 uur potdicht te houden. Dit maakten premier Rutte en minister De Jonge vanavond bekend. Rodi Media geeft u de actuele stand van zaken. 

Door de snel oplopende coronabesmettingen en de crisissituatie in de ziekenhuizen voelt het kabinet zich gedwongen in te grijpen. Op basis van een spoedadvies van het Outbreak Management Team (OMT) zijn verscherpte maatregelen genomen.

Avondlockdown

Tussen 17.00 en 5.00 uur geldt een avondlockdown voor de horeca, cultuurgelegenheden, (amateur)sport en niet-essentiële winkels. Supermarkten, levensmiddelenwinkels en drogisterijen blijven tot 20.00 uur open. Deze maatregel gaat komende zondag in. Afhalen bij horecagelegenheden blijft mogelijk.

Anderhalve meter afstand en mondkapjes

De verplichte anderhalve meter afstand en het dragen van mondkapjes blijven gehandhaafd. Dit geldt vanaf zondag ook op de locaties waar het tonen van een vaccinatiebewijs verplicht is.

Thuiswerken en huisbezoek

Per direct geldt een dringender advies om thuis te werken en huisbezoeken te beperken tot vier personen vanaf dertien jaar. 

Scholen

Scholen blijven open. Een sluiting zou een te grote maatschappelijke impact met zich meebrengen. Wel moeten looproutes worden ingesteld of gehandhaafd en dienen er (op de gang) mondkapjes te worden gedragen. Kinderen moeten zo veel mogelijk alleen naar school komen. Docenten en leerlingen vanaf groep 6 moeten twee keer per week een zelftest doen. 

Op 14 december vindt een nieuw weegmoment plaats.