UPDATE

Reactie Volendam op KOZP: “Volendam heeft helemaal geen racismeprobleem”

Algemeen
Kick Out Zwarte Piet kwam afgelopen weekend onaangekondigd demonstreren in Volendam, tot groot ongenoegen van veel Volendammers.
Kick Out Zwarte Piet kwam afgelopen weekend onaangekondigd demonstreren in Volendam, tot groot ongenoegen van veel Volendammers. (Foto: Dumpert)

VOLENDAM – Volgens Kick Out Zwarte Piet heeft Volendam een groot racismeprobleem. Dit meldt de actiegroep o.a. in een statement op haar website na de rellen die zijn ontstaan in Volendam tijdens de onaangekondigde demonstratie van KOZP.  Volendammers zijn verbolgen over deze uitspraak en zeggen dat er helemaal geen racismeprobleem is. Een van de vele reacties op de uitspraken van KOZP: “Zij komen hier naartoe om actie te voeren met twee bussen vol. En hebben zelf de confrontatie gezocht. Wij willen alleen maar ons cultureel erfgoed in ere houden; een Sinterklaasfeest met Zwarte Piet. Daar is niks racistisch aan. Dat is gewoon traditie.”  

KOZP wilde zaterdag actievoeren tegen Zwarte Piet, maar daar waren de Volendammers het duidelijk niet mee eens. Zij hebben luid en duidelijk laten merken dat er met hun cultureel erfgoed; Zwarte Piet dus, niet te sollen valt. De KOZP demonstranten werden bekogeld met oliebollen, visafval en vuurwerk en de rel werd zelfs landelijk nieuws. 

De bekogeling had veel impact op de demonstranten van Kick Out Zwarte Piet, zo laten ze weten aan NH Nieuws. De politie stuurde de demonstranten weg en heeft het protest zaterdagmiddag beëindigd. De politie laat weten dat er geen mensen zijn aangehouden. Ook heeft niemand een bekeuring gehad. 

Bekijk hier de beelden van de rellen in Volendam.

Wij willen ons cultureel erfgoed in ere houden. Daar is niks racistisch aan.

Volgens KOZP keek de politie weg tijdens de demonstratie en werd er niet ingegrepen terwijl dat wel had moeten gebeuren. Dit meldt KOZP in een reactie op haar website. “Wij hebben, ondanks het ongekend geweld, een heel krachtig statement kunnen maken tegen anti-zwarte piet racisme in Volendam. Het valt nu niet meer te ontkennen dat Volendam een groot racisme probleem heeft. De vraag aan de gemeente, burgemeester en de Volendammers is: hoe nu verder met het racisme in Volendam? Wil Volendam een racistisch dorp zijn of een inclusief dorp, waar iedereen, ongeacht achtergrond of huidskleur, een veilig en racismevrij leven kan leiden? Terwijl wij het antwoord hierop afwachten, zullen wij met onze advocaten bekijken welke juridische stappen gezet kunnen worden tegen het gewelddadige optreden tegen vreedzame demonstranten van KOZP in Volendam vandaag, anno 2021. Volendam schaam je!”

Politie herkent zich niet in uitspraak KOZP 

De politie meldt aan Ons Streekblad dat ze onderzoek doen naar de situatie van afgelopen weekend en dat zij zich niet herkennen in de situatie die door KOZP wordt geschetst. “We hebben ons best gedaan beide groepen uit elkaar te houden en de actievoerders van KOZP veilig terug naar de bus te begeleiden. We hebben de mensen opgeroepen weg te gaan uit het gebied.  Momenteel zijn we bezig met onderzoek. We roepen mensen op die filmpjes hebben gemaakt om deze met de politie te delen. Deze zullen wij dan gebruiken in ons onderzoek. Mocht er blijken dat er toch strafbare feiten zijn gepleegd dan worden deze afgehandeld door het OM.”

Reactie burgemeester 

Burgemeester Sievers kwam dit weekend ook met een reactie. Volgens burgemeester Sievers is de demonstratie en de reactie daarop niet geëscaleerd. “Het hangt ervan af wat je escaleren noemt. Volgens mij zijn er geen doden en gewonden gevallen.” Ook riep Sievers op tot respect en verdraagzaamheid. “Respect en verdraagzaamheid zijn essentieel voor het gewoon met elkaar samen leven. Daar hebben we iedereen voor nodig, juist nu. Daar kan de overheid, de gemeente, de politie of de BOA’s niet alleen voor zorgen, daar hebben we als mensen allemaal een rol. We moeten ons nuchtere verstand blijven gebruiken. Help daarom elkaar om deze tijd in alle opzichten gezond door te komen.”

Juridische stappen KOZP

Kick Out Zwarte Piet kijkt met hun advocaten welke juridische stappen er gezet kunnen worden ‘tegen het gewelddadige optreden tegen vreedzame demonstranten van KOZP in Volendam”