Edamse schrijft boek voor kinderen met lees- en/of schrijfachterstand

Algemeen
Afbeelding

Edamse schrijft boek voor kinderen met lees- en/of schrijfachterstand 

EDAM - Het aantal kinderen met een leesachterstand groeit de laatste jaren schrikbarend. Lees- en schrijfachterstanden bij kinderen hebben verschillende oorzaken en zijn niet per se met veel oefenen opgelost. Hersengebieden en ogen die goed samenwerken en een goede motorische ontwikkeling zijn belangrijke processen bij het leren lezen. 'Leren lezen doe je met je lijf' is een boek van de Edamse schrijfster Marijke van Vuure voor iedereen die te maken heeft met kinderen met een lees- en/of schrijfachterstand. Marijke van Vuure pleit ervoor om eerst op zoek te gaan naar de oorzaak van de lees- en schrijfachterstand voordat de oplossing in 'nog meer oefenen' wordt gezocht. Van Vuure's tweede boek is vanaf 20 februari verkrijgbaar.

Marijke van Vuure heeft meer dan veertig jaar ervaring in het begeleiden van kinderen met leesachterstanden. Als leerkracht in het basisonderwijs ontdekte zij dat er niet genoeg tijd en/of juiste begeleiding was voor deze kinderen. Zij specialiseerde zich in dyslexie en leerproblemen in het algemeen, startte een praktijk en ontwikkelde haar eigen succesvolle manier van werken. Marijke schreef ook het boek Dyslexie en touwtjespringen. 


'Niet alleen maar oefenen' 


Alleen oefenen met lezen is in veel gevallen symptoombestrijding. Daarmee worden kinderen gefrustreerd die zo aan het ploeteren zijn met de reguliere aanpak die op scholen gehanteerd wordt. Oefenen heeft geen zin als de oorzaak van de achterstand niet bekend is. Ook hebben veel kinderen een verminderde concentratie en focus is nodig om te leren lezen. In haar aanpak stelt Van Vuure de vraag of het kind in zijn ontwikkeling wel toe is aan lezen. Dit boek maakt duidelijk dat er bij kinderen met een leesachterstand eerst iets anders zou moeten gebeuren dan alleen maar oefenen met lezen.


Ritme en bewegen 


Goed bewegen en gevoel voor ritme zijn noodzakelijke ingrediënten om te leren lezen en schrijven. Niet alleen omdat hierdoor rust, regelmaat, structuur en veiligheid ontstaat – wat uiteraard bevorderlijk is voor leerprocessen – maar ook omdat de hersengebieden waar de ritmische ontwikkeling en motoriek gelokaliseerd zijn dezelfde gebieden zijn die we nodig hebben om te kunnen lezen. Bij kinderen met taal- en leesproblemen is de verbinding tussen deze gebieden in de hersenen verstoord. Goed leren lezen heeft dan ook weinig te maken met intelligentie, maar alles met de rijpheid en ontwikkeling van de hersenen.


Balans 


Verder is balans belangrijk. Hierbij speelt het middenoor een belangrijke rol. Dit evenwichtsorgaan coördineert namelijk ook de spieren van de ogen en zorgt dat beeld rustig binnenkomt, zodat een kind de letters niet ziet bewegen, wat in de praktijk vaak een oorzaak van een leesprobleem blijkt te zijn. Frappant is dat meer dan de helft van de kinderen die door Van Vuure begeleid worden, te kampen hebben gehad met middenoorontstekingen.


Leren lezen met kaarten 


Van Vuure behaalt snel resultaat door spelenderwijs leren, letters te maken van klei en motorische oefeningen. Als basis van haar dagelijkse oefeningen, om leesachterstanden in te halen, ontwikkelde Van Vuure de Lire-kaarten®. Stevige kaarten waaruit sjablonen zijn gesneden en beplakt zijn met verschillende soorten materialen. Met de kaarten worden hersengebieden geactiveerd en gestimuleerd waardoor ze beter gaan samenwerken. Kinderen krijgen controle over handen en vingers waarmee de pengreep verbetert.  De kaarten zijn kleurrijk, spannend en uitnodigend. Met samenwerkende hersengebieden en het verbeterde gevoel voor ritme gaan ook schrijven, spellen en rekenen vooruit.