De Pieperrace komt er weer aan.
De Pieperrace komt er weer aan. ((Foto: Aangeleverd ))

Voorbereidingen Pieperrace in volle gang

VOLENDAM - De Pieperrace komt er weer aan! Deze wedstrijd voor botters, tjalken en klippers voor Volendam vind dit jaar voor de 35e keer plaats en wel op zaterdag 6 en zondag 7 april. Dit jaarlijks evenement is het begin van het vaarseizoen. De zeilende beroepsvaart, maar ook andere traditionele platbodems kunnen deelnemen. Er wordt gevaren in verschillende klassen platbodems: Tjalken onder/boven 21 meter, Skûtsjes, Klippers onder/boven 27 meter, Aken en Visserijvaartuigen.

De start en finish vinden plaats voor de Volendammer Haven, dus ook voor het publiek op de dijk is deze zeilwedstrijd van de "bruine vloot" een aantrekkelijk kijkspel. Bovendien zal   net als vorige jaren   in de haven de stand bijgehouden worden op een scorebord en zal een spreekstalmeester de race becommentariëren. Aan de wal is meerdere malen muziek te zien en horen van de Volendammer en Marker Fanfare.

Deze wedstrijd voor traditionele zeilschepen houdt de herinnering in ere hoe de Volendammer Kwakken (grote botters die alleen in Volendam voorkwamen), gedurende de periode 1943-1945, werden gebruikt om aardappelen (piepers) over te zeilen vanuit Friesland. De piepers waren onder andere bestemd voor de Amsterdamse ziekenhuizen. De schepen worden op Vrijdag 6 april in de haven van Volendam verwacht. 
Deze race voor platbodems is een test voor het komende zeilseizoen en de organisatie verwacht ook dit jaar weer rond de 60 traditionele schepen in de haven. 
 

Meer berichten