Everhard Zwart
Everhard Zwart ((Foto: Arie de Korte))

Orgelconcert Everhard Zwart

VOLENDAM - Tijdens de wintermaanden organiseert stichting orgelfonds Vincentiuskerk te Volendam orgelconcerten op het magistrale Adema-Schreurs orgel in deze kerk. Dinsdag 12 maart verzorgt Everhard Zwart het concert.
Zwart is een telg uit de, voor de orgelkenners bekende, 'Zwart dynastie".

Zwart opent het concert met een Fantasy in a-minor van de Zweedse componist Thomas Åberg. Dan volgt, van Johann Seb. Bach, het Choralvorspiel 'wer nur den lieben Gott lässt walten' en diens Praeludium und Fuge in a-moll (BWV 543).
Van César Franck wordt de Pastorale opus 19 gespeeld. Vervolgens wordt het Thema mit Variationen gespeeld van Joseph Renner, daarna de Suite opus 5 van de Engels/Amerikaanse componist Carol Williams. Tot slot speelt Everhard een Toccata over psalm 146 van zijn vader Willem Hendrik Zwart.

Over Everhard

Everhard Zwart, zoon van Willem Hendrik Zwart, kleinzoon van Jan Zwart en leerling van Feike Asma, ontving op jonge leeftijd zijn eerste orgellessen van zijn vader, Willem Hendrik Zwart – organist van de Bovenkerk te Kampen – waarna hij al spoedig deze lessen (koraalspel en literatuur) vervolgde bij Feike Asma – organist te Maassluis. Na het behalen van zijn Gymnasiumdiploma studeerde hij aan het Conservatorium, eerst te Utrecht, daarna te Rotterdam, waar hij in 1983 met goed gevolg afstudeerde. Hij was sinds 1979 verbonden als organist aan de Gereformeerde Bergsingelkerk te Rotterdam. Na zijn afstuderen werd hij in 1983 en 1984 uitgenodigd om, in respectievelijk Rotterdam en Parijs, de internationale meestercursussen (interpretatie en improvisatie) te volgen bij de bekende Franse orgelvirtuoos Jean Guillou. In 1987 studeerde hij bij de Duitse organist Günther Kaunzinger te Würzburg (Orgelsymfonieën van Widor en Vierne en improvisatie). Daarnaast studeerde hij een aantal jaren Muziekwetenschappen aan de Universiteit van Utrecht. Zijn eerste orgelconcert gaf hij in de zomer van 1979 in de Ned.Herv.kerk te Zandvoort. Zijn internationale debuut als concertorganist maakte Everhard Zwart in 1983 te Barcelona (Spanje), waarna hij regelmatig concerteerde in verschillende landen van Europa. In 1987 werd hij hoofdorganist van de Nederlands Hervormde Nieuwe Westerkerk te Capelle aan den IJssel.

Meer informatie

Het concert is dinsdag 12 maart te bezoeken vanaf 20.00 uur. De kerk is open vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs: € 6,00. De kerk is verwarmd, koffie gratis. Voldoende parkeergelegenheid.
Adres: Kerkepad 1, 1131 XN Volendam.

Meer berichten