René Dessing geeft een lezing.
René Dessing geeft een lezing. (Foto: Aangeleverd)

Over Haagse en Leidse buitenplaatsen

EDAM - René Dessing praat in Kerkgebouw De Swaen over Haagse en Leidse buitenplaatsen. Van de kunsthistoricus verscheen in 2016 het boek Hollandse en Leidse buitenplaatsen, over landelijke genoegens van adel en burgerij. In deze lezing schetst hij het landleven van de Hollandse kooplieden, adel en burgers. Hij legt uit wat kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen zijn. Ook zal hij stilstaan bij de verschillen tussen de Haagse en de Amsterdamse buitens (over die laatste hield hij een lezing in 2015).  Aanvang lezing: 20.00 uur. 

Voor de Haagse buitens spelen stadhouders en later koningen, adel en bestuurders een grotere rol dan in het Amsterdamse. Daar maakten kooplieden traditioneel de dienst uit en zij hadden grote delen van Holland in privébezit. René Dessing toont beelden van diverse kastelen en buitenplaatsen in de kustprovincies en doet zijn verhaal over deze weergaloos mooie plaatsen. Toplocaties zoals Kasteel Duivenvoorde, Hofwijck, Huis ten Bosch, De Paauw, Oud-Poelgeest en het Catshuis. Stuk voor stuk buitenplaatsen van nationale allure. 


René Dessing nam in 2009 het initiatief tot het Nationale Jaar voor de historische Buitenplaatsen 2012. Nu is hij directeur van de stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) en van de stichting Erfgoed Landfort. Met dit laatste initiatief zet hij zich ervoor in om van de oude havezate Landfort (Megchelen, Gelderland) een Nationaal Centrum voor de Nederlandse buitenplaatscultuur te maken. 
De lezing vindt plaats in Kerkgebouw De Swaen, Voorhaven 135, Edam. Leden kunnen de lezing gratis bijwonen. Niet-leden betalen € 5,00 per persoon.

Meer berichten