Kruiswegroute door Volendam - Van Aswoensdag tot en met Tweede Paasdag

  Nieuws

VOLENDAM - Voor de derde keer wordt in Volendam de Kruiswegwandeling georganiseerd. Een kruisweg is een serie van 14 staties, die de lijdensweg van Jezus Christus in beeld brengen. Het woord statie is afgeleid van het Latijnse woord statio, dat het staan of stilstaan betekent. De start is dit jaar bij Zorgcentrum Sint Nicolaashof, Sint Nicolaashof 1, Volendam. De wandeling eindigt bij Art Hotel Spaander, Volendam.

Dagen de voorstellingen op de schilderijen (de staties) oud en jong vandaag de dag nog uit? Zegt het hun iets? De kruiswegwandeling wil aan de hand van eigentijdse gedachten en teksten een bijdrage leveren tot meer 'wij' en minder 'ik'. Mensen helpen hun kruis dragen. Daar gaat het om. Ongeveer 3.000 mensen hebben vorig jaar de wandeling afgelegd.

Brochure met route

De wandeling duurt circa een tot anderhalf uur. Onderweg is voldoende (horeca)gelegenheid om uit te rusten. De route is rolstoelvriendelijk. Bij de start in Sint Nicolaashof, bij de VVV, in de kerken en bij Art Hotel Spaander is de brochure met route gratis verkrijgbaar. Parkeergelegenheid is aanwezig aan de Parallelweg en achter hotel Spaander. De overdekte parkeergarage in de Boegstraat ligt op loopafstand van Sint Nicolaashof. Wandelaars die kiezen voor het openbaar vervoer wordt aangeraden gebruik te maken van (EBS) bus 316 of bus 110 (halte Vissersstraat).
Locaties staties

De 150 jaar oude kruiswegstaties van de Sint Vincentiuskerk behoren tot het Volendammer erfgoed. Voorzien van eigentijdse inspirerende teksten staan de staties in de Vastentijd op 14 plaatsen in Volendam. De staties staan dit jaar bij: Sint Nicolaashof, Sint Nicolaashof 1, Henk Schoenen, Burg. Van Baarstraat 20, Drukkerij NIVO, Burg. Van Baarstraat 42, FC Volendam, Sportlaan 21 (Fanshop), Mariakerk, Julianaweg 72, Nieuw Leven, Bokkingstraat 11(hoek Julianaweg), Experience, Haven 156, Karels, Haven 68, Dreamstyle Lingerie, Edammerweg 8, Pearle (vh Nemassdeboer), Edammerweg 14, Het Chocoladehuys, Sint Jozefstraat 23, Religieuze winkeltje, Doolhof 76, Sint Vincentiuskerk, Kerkepad 1, Spaander, Haven 15-19.
Eigentijdse weergave

Een aantal basisscholen (groep 8) heeft een eigentijdse weergave gemaakt van afbeeldingen van de staties. Zij hebben de verschillende thema’s verwerkt in fotoreportages. Uit reacties blijkt dat ieder zo zijn eigen reden(en) heeft om de wandeling te maken.
De kruiswegroute door Volendam is een initiatief van de R.K. Parochie HH Maria en Vincentius, Kerkpad 1 1131 XN Volendam, de Familie Kras en een aantal enthousiaste vrijwilligers. Meer info: www.kerkvolendam.nl; Facebook:www.facebook.com/Kruisweg-in-Volendam; emailadres: info@kerkvolendam.nl.

Meer berichten