'Help Liza haar vrijheid terug krijgen' - Janine zet crowdfunding-actie op voor vriendin met meningokokkensepsis <

  Nieuws
Liza en Janine samen. (Foto: aangeleverd)
Liza en Janine samen. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

VOLENDAM - De 24-jarige Volendamse Liza heeft een zware tijd achter de rug. In 2017 werd bij haar meningokokkensepsis geconstateerd. Een heftige aandoening die ontzettend veel schade kan aanrichten in het lichaam. Bij Liza kwam het zelfs zover dat haar beide benen geamputeerd moesten worden zodat zij in leven kon blijven . Liza heeft sinds twee maanden protheses. "Dat geeft haar weer wat bewegingsvrijheid. Al kan zij met deze protheses natuurlijk geen autorijden",aldus vriendin Janine Kroon. Zij besloot hierop een crowdfundingsactie te starten om geld in te zamelen voor een aangepaste auto voor Liza. "Dan is ze niet meer afhankelijk van iedereen in haar omgeving",aldus Janine.
Door Shelley Zuizewind
De ellende begon allemaal in 2014. Vriendin Janine vertelt: "In september 2017 begon Liza zich plotseling niet lekker te voelen. Ze had het gevoel flauw te vallen en een brandende pijn in haar voeten. Zo erg dat deze wel in brand leken te staan. Vervolgens ontstonden er ook vlekken op haar onderbenen. Omdat Liza zelf in de zorg werkzaam was, wist ze dat ze meteen alarm moest slaan omdat dit voortekenen waren van een heftige bacterie. De artsen constateerden inderdaad niet lang daarna de heftige meningokokkenbacterie. Liza heeft zelfs in coma gelegen en uiteindelijk werden zelfs haar beiden benen geamputeerd om haar leven te redden",aldus Janine. "Na de amputatie volgden nog diverse operaties en huidtransplantaties omdat haar huid gedeeltelijk derdegraads verbrand is..."

Protheses
Sinds twee maanden heeft Liza protheses. "Dat geeft haar weer wat van haar vrijheid terug. Ze moet natuurlijk weer opnieuw leren lopen maar dat gaat redelijk goed. Echter is ze om te gaan en staan waar ze wil wel afhankelijk van iedereen." Janine doelt op het feit dat Liza steeds afhankelijk is van anderen die haar met de auto naar haar afspraken brengen. "Liza heeft een rijbewijs en een auto maar kan met haar protheses niet in haar normale auto rijden. Er is echter wel de mogelijkheid om een andere auto te kopen of de auto om te laten bouwen, alleen heeft ze daar het geld niet voor. De kosten bedragen hiervoor ongeveer 25.000 euro",aldus Janine.
Geen vergoeding verzekeraar
"Deze ellende wens je niemand toe. Ik speelde vorig jaar al met het idee om een crowdfunding op te starten maar sinds deze week besloot ik er vol voor te gaan. Het mag toch niet zo zijn dat als de vele hulpmiddelen die Liza nu nodig heeft maar voor de helft worden vergoed (traplift) of helemaal niet worden vergoed (aangepaste auto) dat ze dit alles over tien jaar nog aan het afbetalen is?! Gelukkig reageren veel mensen positief op de media aandacht en ook op de sociale media. We hebben inmiddels al een mooi bedrag ingezameld van 13000 euro. We zijn dus al op de helft. Toch wil ik vragen aan degenen die wat extra's over hebben om een gedeelte te schenken aan Liza. Het zou haar zo ontzettend gelukkig maken dat ze op deze manier haar vrijheid terug krijgt!", aldus Janine. "Mocht er meer geld worden ingezameld dan nodig is voor de auto dan wordt er gekeken of er nog waterproof protheses aangeschaft kunnen worden. Mocht er zoveel worden ingezameld dat er na aanschaf van een aangepaste auto en waterproof protheses nog geld over is, dan wordt dit geschonken aan de brandwonden stichting!", aldus Janine.
Donatie
Wil je Liza ook helpen aan een aangepaste auto? Doneer dan een bedrag via NL06 RBRB 8818 5905 10 , t.n.v. Liza Veerman.

Meer berichten