Alzheimer-Requiem van Bart Oenema in Nicolaaskerk

  Nieuws

EDAM - In de Nicolaaskerk kan iedereen op 18 november vanaf 15.30 uur luisteren naar een optreden van componist Bart Oenema uit Kampen. Veel mensen hebben in hun omgeving te maken met ouderen, vader, moeder, of partner, die lijden aan de ziekte van Alzheimer. Zo ook componist Bart Oenema. De ziekte van zijn beide ouders greep Oenema zo aan dat hij er een Requiem op componeerde.
Oenema nam de tekst van de klassieke Latijnse Requiemmis, en componeerde daar nieuwe moderne muziek bij, met gebruikmaking van zowel klassieke als pop- en jazz-invloeden. Veel componisten hebben de teksten van het Requiem op muziek gezet, maar Bart Oenema heeft niet alleen een moderne, toegankelijke mis gecomponeerd op de Latijnse muziek maar er ook Nederlandse teksten bij geschreven. Die teksten, met als onderwerp de ziekte van Alzheimer worden door hemzelf voorgedragen tussen de muziekstukken door.

Koor Hoorn en projectzangers Edam

De Koninklijke Zangvereniging Sappho, een koor uit Hoorn samen met projectzangers uit Edam, komt het stuk uitvoeren op zondagmiddag 18 november om 15.30 uur in de Nicolaaskerk. Ze worden begeleid door een orkest en er zijn ook twee solisten. Joep van Oord is dirigent.
De ervaring leert dat de uitvoering veel emoties oproept. Daarom komt er ook nazorg na de concerten. Bij de eerdere uitvoeringen werden veel koorleden en de solisten aangesproken door mensen die hun verhaal kwijt wilden. Er worden nu gespecialiseerde mensen ingezet van de Stichting Geriant.
Iedereen uitgenodigd

Iedereen is van harte uitgenodigd om deze bijzondere gebeurtenis mee te maken. Het concert vindt 18 november plaats in de Nicolaaskerk, Voorhaven 124, Edam. Aanvang: 15.30 uur.Toegang bedraagt 15 euro. In de voorverkoop wordt er 12,50 gerekend. Bestellen kan via de website van Zangvereniging Sappho, www.sappho-hoorn.nl of via de mail: sappho1851@gmail.com.

Meer berichten