Pakjesboot onderweg met lading vol cadeaus - Sint zet voet aan wal in onze regio

  Nieuws
Sint zet weer voet aan wal in onze regio. (Foto:  Ria Houweling-Bouwman)
Sint zet weer voet aan wal in onze regio. (Foto: Ria Houweling-Bouwman) (rodi.nl)

REGIO - Nog een paar nachtjes slapen en dan is het zover! De pakjesboot van de Goedheiligman meert aan in onze regio. Dat betekent dat de kinderen uit Edam-Volendam, Monnickendam, Edam,en Oosthuizen de Sint weer in levende leven kunnen ontmoeten en misschien wel de hand kunnen schudden! Volgens de geruchten is de Sint erg gehecht aan onze mooie regio en heeft hij hier dan ook in Monnickendam zijn thuisbasis...
Hieronder even op een rijtje waar en wanneer je de Sint kunt ontmoeten...

Monnickendam

Zaterdag 17 november kunnen kinderen de Sint en zijn Pieten ontmoeten in de binnenhaven van Monnickendam. Vanaf 13.15 uur begint het spektakel rond de binnenhaven. Er is veel muziek van de Monnickendamse Pietenband en de presentatie is in handen van Mevrouw Anna. Dit jaar zal Sinterklaas aankomen in het midden van de haven waardoor de kinderen aan de havenstraatkant en vanaf de Gooise kade, beter zicht hebben op de aankomst van Sinterklaas en zijn Pieten. Om 13.45 uur is de stoomboot in aantocht en als Sint Nicolaas om 14.00 aan wal stapt, wordt het gezelschap ontvangen door Mevrouw Anna en onze burgemeester Luzette Kroon. Zijn jaarlijkse rijtoer wil Sinterklaas graag in de mooie koets van de familie Hulsebos uit Katwoude afleggen. Natuurlijk gaat de Pietenband voorop . Sinterklaas houdt ook zo van al die liedjes! Na de rijtoer begint het Pietentheater in de RK kerk aan het Noordeinde om 15.15 uur .Dit theater is voor alle kinderen van groep 1 t/m 4 van basisscholen in Monnickendam en voor de Monnickendammer kinderen uit deze groepen die elders naar school gaan. Daarna zal Sint met zijn Pieten vertrekken naar zijn logeeradres de Speeltoren.
Oosthuizen/Warder
Op 17 november zal Sinterklaas weer naar Oosthuizen komen! Omdat hij het dit jaar zo druk heeft zal hij dit keer niet met de boot komen en is hij naar verwachting ook iets later. Als de voorspellingen uitkomen zal hij rond 17.30 per koets bij de grote kerk aankomen. Sinterklaas vind het leuk als jullie er weer allemaal bij kunnen zijn en hoopt dat jullie hem op willen wachten om 17.30 uur met een lampion of lichtje bij de kerk. Daarna gaan we met z'n allen de kerk in en heeft sinterklaas alle tijd voor jullie, gaan we pepernoten bakken, tekeningen maken, cadeautjes inpakken en nog veel meer leuke dingen.
Edam-Volendam

Zondag 18 november om twee uur wordt Sint Nicolaas verwacht in Edam. De Goedheiligman komt rond dat tijdstip aan bij de Kettingbrug waar hij met tientallen Zwarte Pieten en begeleid door een koeboot met daarop de Kaaskapel de Nieuwehaven op zal varen. Zoals het al sinds mensenheugenis gebeurt komt ook dit jaar de Sint aan wal bij de Schepenmakersdijk, waar de tocht per koets vervolgd zal worden. De route loopt via de Lingerzijde en Kleine Kerkstraat naar het stadhuis aan het Damplein. Drumband Edam begeleidt de stoet vanaf de Schepenmakersdijk.
En ook de kanopieten zijn weer actief op deze mooie dag! De Pepernotenband, het enige echte huisorkest van Sinterklaas, is ook weer aanwezig en begint al rond 13:30 uur te spelen bij de Kettingbrug. Vervolgens lopen de muzikale Pieten via de Nieuwehaven en Bult naar de Schepenmakersdijk.
Op het Damplein zal Steven Boegem vanaf ongeveer 14.30 uur het volstromende plein vermaken met leuke Sint Nicolaasliedjes, tot het moment dat de stoet arriveert. Burgemeester Lieke Sievers zal de Sint en zijn gezelschap rond drie uur ontvangen op het Stadhuis.Sinterklaas vindt het fantastisch als hij leuke tekeningen of knutselwerkjes ontvangt van de kinderen! Die kunnen op het Damplein overhandigd worden.
Op zondag 18 november wordt Sinterklaas rond 17.00 uur verwacht in de haven van Volendam. De haven is sfeervol verlicht en de Sint wordt feestelijk onthaald met een spectaculair vuurwerk.
Logeren in de Speeltoren
Na al die intochten is de Sint erg moe. Hij gaat dan slapen in Waterlandmuseum De Speeltoren. Kinderen en hun ouders, opa’s en oma’s, zijn van harte welkom om te komen kijken hoe die slaapkamer van Sinterklaas eruitziet. De kindertjes kunnen in die Juniorzaal zelf gaan knutselen, kleuren, tekenen, leuke verhaaltjes of brieven schrijven aan Sinterklaas. Er staat een speciale grote Sintbrievenbus om alle creaties in te stoppen. Ook draait er een leuke film van de Sinterklaasmusical, “Een huis in een schoen”, geschreven door Mies Bouhuys, over het meisje Annabel die van Sint en de Zwarte Pieten hulp krijgt bij het zoeken naar een huisje. Deze film uit 1971 speelt zich geheel af in het stadje Monnickendam.
Op de woensdagen 21 en 28 november is er ’s middags vanaf 14.30 begeleiding bij het knutselen en ook de Pieten komen helpen.Sint vind het erg gezellig als er veel kindertjes bij hem op bezoek komen in het museum. Volgens de Agendapiet is Sinterklaas in de Juniorzaal op: zaterdag 24 november (15.30 – 16.30), zaterdag 1 december (14.00-15.00). De slaapkamer van Sint in het museum is alle weekenden open van 11.00-17.00 en op twee woensdagmiddagen 21 en 28 november iser van 14.30-17.00 “knutselen met Pieten” (begeleiding aanwezig). Entree: kinderen € 2 vanaf 2 jaar. Ouders/begeleiders museumkaart of reguliere museumentree van 4,50. Meer info bij de balie in het museum of info@despeeltoren.nl

Meer berichten