Plofkraak Enkhuizen gevolgd door oproep om vooral te pinnen

112-nieuws
Zwaar vernielde stortautomaat Molenweg in Enkhuizen.
Zwaar vernielde stortautomaat Molenweg in Enkhuizen. Foto: Inter Visual Studio / Danielle Rood

Afgelopen week werd een nieuwe vorm van plofkraak gepleegd. Juist in de week dat Enkhuizen maandagochtend vroeg werd opgeschrikt door een plofkraak bij de vroegere Rabobank aan de Molenweg in Enkhuizen waarbij veel schade werd veroorzaakt. Het gevolg? MKB Nederland en de Nationale Winkelraad roepen consumenten op vooral te pinnen. 

De oproep wordt gedaan omdat alle banken en Geldmaat op advies van de politie voorlopig alle sealbagautomaten sluiten. Hierdoor kunnen winkeliers op veel minder plaatsen contant geld storten. Volgens de branchevereniging blijven er zo eigenlijk onacceptabel weinig stortautomaten over.

Veiligheidsrisico’s plofkraak 

De maatregel wordt genomen naar aanleiding van een nieuwe vorm van plofkraken deze week. Daarbij kunnen niet-ontplofte explosieven achterblijven die een gevaar vormen voor gebruikers, medewerkers en voorbijgangers. “Er waren te veel veiligheidsrisico’s op dit moment om ze open te houden”, zegt Aleid van der Zwan van de Nederlandse Vereniging van Banken. Juist deze week, maandagochtend 4 januari om half vijf, werd bij de vroegere Rabobank aan de Molenweg in Enkhuizen een plofkraak gepleegd die veel schade veroorzaakte. Of deze plofkraak ook tot het nieuwe type behoort, is niet bekend. Bron: NOS.