Enkhuizen landelijke primeur nieuwe vorm plofkraak

112-nieuws
Zwaar vernielde stortautomaat Molenweg in Enkhuizen.
Zwaar vernielde stortautomaat Molenweg in Enkhuizen. (Foto: Inter Visual Studio / Danielle Rood)

De nieuwe plofkraakmethode waarbij niet-ontplofte explosieven kunnen achterblijven werd voor het eerst toegepast in Enkhuizen. Maandagochtend 4 januari werd Enkhuizen opgeschrikt door een plofkraak bij de vroegere Rabobank aan de Molenweg. Deze plofkraak veroorzaakte heel veel schade. Inmiddels is bekend geworden dat de nieuwe plofkraakmethode een groot gevaar vormt voor gebruikers, medewerkers en voorbijgangers vanwege niet-ontplofte explosieven die achterblijven.

Enkhuizen is door het oog van de naald gekropen omdat zich geen persoonlijke ongelukken hebben voorgedaan. Deze nieuwe plofkraakmethode is de aanleiding dat banken vrijdag per direct alle ruim vijfhonderd geldstortautomaten met een sealbag hebben uitgezet. “Er waren te veel veiligheidsrisico’s op dit moment om ze open te houden”, zegt Aleid van der Zwan van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Veiligheidsrisico’s plofkraak

In sealbagautomaten kunnen ondernemers contant geld storten, verpakt in verzegelde zakken. Ondernemers die cash willen, storten, kunnen nu nog terecht bij gewone geldstortautomaten waarbij briefgeld en muntjes los in gestopt worden. Dat zijn er ongeveer duizend, voornamelijk in bankkantoren. Maar veel veiliger wordt het hierdoor niet altijd; ondernemers moeten nu een omweg maken of geld mee naar huis nemen.

Pinnen in plaats van contact betalen

Het gevolg? MKB Nederland en de Nationale Winkelraad roepen consumenten op vooral te pinnen. De oproep wordt gedaan omdat alle banken en Geldmaat op advies van de politie voorlopig alle sealbagautomaten sluiten. Hierdoor kunnen winkeliers op veel minder plaatsen contant geld storten. Volgens de branchevereniging blijven er zo eigenlijk onacceptabel weinig stortautomaten over.

Politie zoekt getuigen.
Afbeelding