Tel je mee?
Tel je mee? ((Foto: aangeleverd))

Collectief vlinders vinden

REGIO - Het gaat slecht met de vlinders. In Nederland vinden ze nog maar weinig bloeiende bloemen. Gelukkig hebben veel mensen bloemen in hun tuin. De Vlinderstichting wil graag weten hoeveel vlinders daar gebruik van maken en roept iedereen op tussen zaterdag 6 juli en 28 juli mee te tellen in de tuin.

Dagvlinders reageren snel op het milieu en de klimaatverandering. Door vlinders te tellen, kun je dus meten hoe het met de natuur in je omgeving gaat. De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat ze beter beschermd kunnen worden. Iedereen die van vlinders houdt kan tijdens de tuinvlindertelling dus bijdragen aan die kennis.

Melden

Iedereen kan zijn of haar waarnemingen van vlinders in de tuin direct doorgeven via de app Vlindermee of de website www.vlindermee.nl. Hulp nodig bij het herkennen van vlinders? Download dan de handige vlinderherkenningskaart. Of gebruik de app Vlindermee om vlinders te herkennen.

Vlinderrijk

De zomer van 2018 was extreem warm en droog. En dat was terug te zien in de aantallen vlinders. In Noord-Holland werden ruim 11.000 vlinders geteld: veel meer dan in andere provincies. Met name de atalanta, de dagpauwoog en de kleine vos waren in Noord-Holland veel talrijker dan elders in Nederland in 2018. Dat kwam waarschijnlijk doordat de droogte in het binnenland nóg heftiger was. Zal Noord-Holland er ook in 2019 weer met de winst vandoor gaan?

Uitsterven

Insecten sterven in rap tempo uit, en ook met de vlinders gaat het niet goed. Zo zijn er veel minder vlinders dan 25 jaar geleden. Dat komt vooral doordat hun leefgebied verdwijnt. Vlinders leven van bloeiende bloemen en planten en ook rupsen hebben wilde planten nodig. Maar bloemenweides zijn verdwenen: bebouwd, betegeld of platgemaaid. Voedselplanten voor rupsen worden steeds schaarser. En ook het gebruik van gif is desastreus voor deze vrolijke vliegers.

Vlinderklaar

Tuinen zijn belangrijk leefgebied voor vlinders. Wat moet je doen om vlinders naar je tuin te lokken? Plant nectarrijke bloemen voor vlinders, zorg voor voedselplanten voor rupsen en gebruik geen gif.

Kijk voor alle informatie en meer tuintips op www.vlindermee.nl.

Meer berichten