Speelse en spannende activiteiten voor het hele gezin in het Zuiderzeemuseum.
Speelse en spannende activiteiten voor het hele gezin in het Zuiderzeemuseum. ((Foto: Madelon Dielen))

Zomer in Zuiderzeemuseum: spelen, leren en doen

ENKHUIZEN - Het is zomer en de kinderen hebben vakantie… Zes heerlijke weken de tijd voor een bezoek aan het Zuiderzeemuseum! Kom samen genieten van de vernieuwde Expeditie Waterwerken, het roerige huishouden in 'Leven op een kluitje', een pittige poppenkastvoorstelling, de catwalk met klederdracht én hippe designkleding of de Schepenhal met bijzondere schepen.

Tijdens de zomervakantie kruipen kinderen in de huid van een kind uit 1919. Ze draaien dan mee in een huishouden van vroeger en merken dat ze hiervan behoorlijk vuile handjes krijgen. Hoogtepunt dit jaar in het buitenmuseum is het pand 'Leven op een kluitje' in Zoutkamp, waar vissersvrouw Grietje, haar vier kinderen plus grootmoe wonen. Welkom in dit roerige huishouden, waar Grietje zelf aanwezig is als hologram. Beleef het leven van toen van heel dichtbij en ruik de geur van 's nachts gepelde garnalen en (de eeuwige) kool op het vuur. Kruip onder die prikkeldeken in de bedstee.

Poppenkast

'Pittige tijden' is een grappige, interactieve poppenkastvoorstelling voor alle leeftijden, die speciaal voor het museum is gemaakt door de bekende poppenspeler Egon Adel van de Poppenkast op de Dam. De voorstelling wordt gespeeld op woensdag- en vrijdagmiddagen tijdens de zomervakantie.

Het Zuiderzeemuseum biedt speelse en spannende activiteiten voor het hele gezin. Dat begint al met een boottocht over het IJsselmeer naar het buitenmuseum. Daar maak je een echte wandeling door de geschiedenis over de klinkerstraatjes en langs meer dan honderdveertig authentieke huizen, winkels en werkplaatsen. Help onderweg ambachtslieden in de Marker haven bij het breien van de netten, draai een touw bij de touwslagerij, volg een les in een schooltje uit 1930 of ga in gesprek met de bewoners van Urk: wat hield hen bezig, honderd jaar geleden? Kinderen maken hun eigen klompenbootje, spelen en leren bij de vernieuwde Expeditie Waterwerken, komen knutselen of duiken in de verkleedkast van toen.

Kleren maken de vrouw

In het binnenmuseum opent deze zomer de tentoonstelling 'Kleren maken de vrouw'. Ontdek wat er allemaal kwam kijken bij het maken en onderhouden van kleding, bewonder de prachtige en soms ontroerende eindresultaten hiervan. Ga door de tentoonstelling en leer een knoop aan te naaien en stoffen te herkennen. Of ga eens borduren. En wie wint de spannende strijd in het digitale wasspel?

Meer informatie: www.zuiderzeemuseum.nl.

Meer berichten