Enkhuizen: plastic vrij

Algemeen
Lindsey Hoeven en Michel Peulen uit Enkhuizen: 'We moeten nu iets doen!'
Lindsey Hoeven en Michel Peulen uit Enkhuizen: 'We moeten nu iets doen!' (Foto: aangeleverd)

Plastic verdwijnt niet zomaar

ENKHUIZEN - Binnenkort is het zover: zaterdag 21 september is het Word Clean Up Day. Net als vorig jaar georganiseerd door de Plastic Soup Foundation. Het jonge stel Lindsey Hoeven (25) en Michel Peulen (29) uit Enkhuizen bant sinds kort al het plastic uit hun leven.

Het stel neemt zoveel mogelijk hun eigen verpakking mee als ze boodschappen doen. Lindsey: "In de supermarkt kijken we naar producten die niet in plastic zijn verpakt. Als we iets lekker vinden en het is alleen in plastic verkrijgbaar dan kopen we het niet. Chips laten we bijvoorbeeld staan vanwege de verpakking. Ik vind salades lekker op brood, maar die zitten allemaal in plastic bakjes. Dus die maken we voortaan zelf met producten die niet in plastic zijn verpakt."

Creatief

"Je wordt vanzelf creatief. We zoeken nog naar een winkel waar ze mozzarella verkopen zonder plastic verpakking. We eten ook minder vlees. Als we naar de slager gaan dan nemen we onze eigen bakjes mee."

Michel: "We kopen niet meer alles in één winkel, maar gaan naar meerdere winkels afhankelijk van hoe de producten zijn verpakt. Er zijn winkels waar veel groente niet in plastic is verpakt, dat doen we in een zelf meegebrachte linnen tas, terwijl we de kookroom in een andere winkel kopen omdat het daar in karton zit in plaats van plastic. uitzoeken kost meer tijd, maar went snel."

Naar de slager eigen bakje mee

De grote ommekeer kwam deze zomer. Lindsey: "Tijdens onze reis door de Balkan hebben we zoveel zwerfafval gezien! Mensen dumpen hun afval daar gewoon langs de weg. Iedere parkeerhaven is een illegale vuilstortplaats. Best deprimerend. Het was voor ons in één keer duidelijk. We moesten iets doen!"

Michel: "We konden er echt niet omheen. Plastic verdwijnt niet zomaar. Als we de wereld niet nog meer willen vervuilen moeten we aan de slag. Doen we niets dan zijn we medeschuldig aan het achteruitgaan van het milieu."

Linnen tasje

Lindsey: "We zijn zo gewend om alles te kopen en te eten dat we niet merken hoeveel plastic we verbruiken. In welke situatie je ook zit iedereen kan zijn bijdrage leveren. Het is een kwestie van omdenken. Er bewust mee bezig zijn, geeft mij een fijn gevoel."

Lindsey heeft zeker een tip voor beginners. "Neem een linnen tasje mee naar de winkel voor je groente, fruit en brood. Dat is de makkelijkste eerste stap en daarmee sta je zeker niet voor gek. Caissières vinden het heel normaal. Maar bij de broodafdeling vinden ze het nog best lastig; ze weten niet waar ze het prijsstickertje moeten plakken."