Overgave in haar liedjes en in haar werk als zangdocent typeren Christie van der Stal.
Overgave in haar liedjes en in haar werk als zangdocent typeren Christie van der Stal. (Foto: aangeleverd)

Zangeres Christie: 'Durf kwetsbaar te zijn!'

BOVENKARSPEL - 'Het lied De dag van jouw komst heb ik geschreven aan het Enkhuizerzand. Ik liep daar, ben gaan zitten en het schrijven ging als vanzelf. De wind voelen in je gezicht, de vogels die daar zweven in de wind. Zo mooi!' De Bovenkarspelse zangeres, songwriter, zanglerares én gevoelsmens Christie van der Stal (34) presenteert zondag 27 oktober haar debuutalbum Ontdekkingstocht in theater Het Postkantoor. Een exclusief interview met Rodi Media.

Christie schrijft Nederlandstalige liedjes die geïnspireerd zijn door ervaringen in haar persoonlijke leven. "Het maken van dit album was een prachtig proces en ik zie uit naar het moment dat ik mijn liedjes kan delen met het publiek," vertelt Christie. "Mijn hoop is dat mensen misschien wel iets van hun eigen 'ontdekkingstocht' herkennen in de muziek die ik maak."

Conservatorium

Zingen en muziek schrijven doet Christie al sinds haar puberteit. "Ik kom niet uit een muzikale familie, maar mijn ouders stimuleerden mij altijd te doen wat ik graag wilde. Zij zagen hoe blij ik werd van zingen. Ook mijn zanglerares moedigde mij aan. Dat gaf mij de moed auditie te doen op het conservatorium."

Therapie

Songs componeren helpen de zangeres haar gedachten te ordenen. "Het is een manier om mijn ervaringen een plek te geven. Soms heeft het iets therapeutisch. Door steeds opnieuw te zingen, verwerk ik een ervaring steeds een beetje meer. Het lied De dag van jouw komst schreef ik toen ik zwanger was van mijn nu vijfjarige dochter. Ik zag uit naar haar haar komst en realiseerde mij dat mijn ongeboren dochter nog niets wist van de wind, de vogels, de natuur. Er zou een moment komen dat zij de wereld gaat ontdekken."

Het beste in iemand naar boven halen

Christie heeft een lespraktijk aan huis. "Ik ben een echt gevoelsmens. Dat merk ik ook als lesgeef. Dan is het zo belangrijk dat je echt contact maakt met de ander die zichzelf kwetsbaar opstelt, want dat doe je als je zingt! Als docente moet je je kunnen verplaatsen in iemand anders om het beste in die persoon naar boven te halen."

Levensverhaal

De albumtitel Ontdekkingstocht staat symbool voor hoe de zangeres het leven ziet; als een reis waarin je levensverhaal zich ontvouwt. "In je leven kun je op hoge bergtoppen staan en in een diepe vallei zitten. Prachtige verre uitzichten wisselen zich af door vlak land, slingerwegen en soms diepe dalen. Dit wordt ook weerspiegeld in de muziek op mijn album. Akoestische, intieme liedjes worden afgewisseld met krachtige powerballads en vrolijke uptempo popnummers."

Auto-ongeluk

Als je Christie vraagt welk nummer veel impact maakt op haar album dan noemt ze zonder twijfel haar debuutsingle Storm. Dit nummer verscheen eind april en gaat over een zwaar auto-ongeluk op de N506 bij Venhuizen, waarbij twee doden vielen. Een van de betrokkenen was Christie's eigen man Jos. Christie: "Ik ben echt geraakt door de hoeveelheid reacties die ik ontving na het uitbrengen van Storm. Mensen vertelden hoe het lied hen raakte en hoe het hen ook deed denken aan de stormen in hun eigen levens. Juist door dit soort verhalen zie ik hoe mooi het is om een verbinding te kunnen maken met mensen door muziek heen."

Eerlijk zijn

Christie treedt regelmatig op in de buurt. "Het is zo fijn dat het publiek zijn eigen verhaal in de liedjes herkent. Mijn persoonlijke verhalen hebben toch ook iets universeels. De gevoelens zijn herkenbaar voor iedereen. Als ik iets wil meegeven dan is het durf kwetsbaar te zijn en je te laten zien aan de wereld. Wees gewoon eerlijk wie je bent."

Verhalen achter de liedjes

Tijdens het concert komend weekend in Bovenkarspel zal het publiek meegenomen worden op een muzikale ontdekkingstocht. Samen met haar band en backing-vocals neemt Christie het publiek mee naar waar haar liefde voor zingen ooit begon, vertelt ze de verhalen achter de liedjes en komen alle nummers van het album langs. Tijdens deze avond zal het debuutalbum verkrijgbaar zijn. Kaartjes voor het concert via hetpostkantoor.info.

Meer berichten