Zittend in de cabine van een vrachtwagen ervaar je echt wat een chauffeur (niet) ziet.
Zittend in de cabine van een vrachtwagen ervaar je echt wat een chauffeur (niet) ziet. ((Foto: aangeleverd))

Kinderen ervaren 'dode hoek' in cabine

VENHUIZEN - De groepen 7, 7-8 en 8 van de Jozefschool uit Venhuizen kregen vorige week verkeersles over de 'dode hoek'. "In brugklas gebeuren de meeste ongelukken", aldus basisschooldirecteur Christien Bloem.

Geen overbodige luxe, zegt basisschooldirecteur Christien Bruin. "Heel veel kinderen van onze school passeren de Markerwaardweg, de belangrijke doorvoerweg in Venhuizen waar veel vrachtwagens met agrarische producten als bollen en bloemen langskomen en vrachtwagens die supermarkten bevoorraden. Het is belangrijk dat kinderen zich goed bewust zijn van de gevaren en weten wat de chauffeur van een vrachtwagen (niet) ziet. 'Wauw, dan zie je die fietser niet!', was een veelgehoorde reactie. Dat is wat kinderen hebben ervaren, terwijl ze in de cabine van een vrachtwagen mochten plaatsnemen."

Veilig op weg

Corina Hamer van de organisatie Veilig op weg kwam eerst in de klas een instructie geven en legde met beeldmateriaal uit wat je het beste kunt doen wanneer je achter een vrachtwagen rijdt in het verkeer.

Afstand houden is de belangrijkste les die de kinderen hebben meegekregen.

In de cabine zitten

Hierna bezochten de kinderen in groepjes de vrachtwagen en mochten zij in de cabine ervaren wat de chauffeur wel en niet kan zien.

Dat ze er wat van opgestoken hebben, lieten de kinderen zien in de quiz die zij daarna met goed gevolg afrondden.

Het dorp uit

Is het voor jonge kinderen goed oppassen in het verkeer, ook voor de oudere jeugd is het belangrijk hun hoofd bij het verkeer te houden. Christien Bruin: "Straks gaat deze groep het dorp uit naar het voortgezet onderwijs in Hoorn, Grootebroek of Enkhuizen. De weg wordt voor hen dan veel drukker en we weten allemaal dat jongeren met veel dingen bezig zijn als ze op de fiets zitten. Het schijnt dat in de brugklas de meeste verkeersongelukken gebeuren."

Dode hoek-actie

"Om kinderen zich ervan bewust te maken doen we sowieso veel aan verkeersles. Deze dode hoek-actie is echt bedoeld om de oudere kinderen goed voor te bereiden op de langere route die ze straks moeten fietsen."

Meer berichten