De deelnemers krijgen de eerste beginselen van dirigeren bijgebracht door Karel Jongerling.
De deelnemers krijgen de eerste beginselen van dirigeren bijgebracht door Karel Jongerling. ((Foto: aangeleverd))

Wie wordt de maestro van Venhuizen?

VENHUIZEN - Ga er maar aan staan! Als bekende Venhuizer zonder enige ervaring de plaatselijke fanfare dirigeren. Zondagmiddag 3 november is het zover, dan gaan vijf onervaren dirigenten het fanfareorkest leiden. Bugelspeler en een van de organisatoren van de wedstrijd is Venhuizer Marco Groot: "Het wordt heel spannend. De deelnemers zijn al druk aan het oefenen, maar zondag is het voor 't echie!"

Het programma Wie wordt de maestro van Venhuizen wordt georganiseerd door muziekvereniging Venhuizen. Naar voorbeeld van het populaire tv-programma. Marco Groot heeft veel bewondering voor de vijf deelnemers. "Het zijn allemaal bekenden in Venhuizen en dan is het behoorlijk dapper om zonder enige ervaring voor een orkest te gaan staan. Ze zetten zichzelf in de schijnwerpers. Dat kan goed gaan, maar ook heel fout. Zeker als je bedenkt dat onze eigen dirigent een conservatoriumopleiding heeft gevolgd."

Nieuw publiek

Het wedstrijdprogramma is een originele manier om een nieuw publiek aan te spreken. "Eerlijk is eerlijk. We vergrijzen een beetje. Met dit programma willen we een nieuw publiek aanspreken. Vooral ook jongeren. We spelen lichte muziek, beetje poppie."

Het college van burgemeester en wethouders is ook benaderd om deel te nemen, maar die hadden helaas geen tijd. "Of ze durfden niet. Dat kan natuurlijk ook", zegt Marco Groot met een kwinkslag.

'Totaal geen ervaring, maar heel veel zin!'

De deelnemers zijn al weken aan het oefenen en hebben zich op Facebook voorgesteld aan het publiek. "Waarom ik me heb opgegeven voor Maestro?" Groepsleerkracht en voorzitter van de PKN-kerk in Venhuizen Arja Kraal is groot muziekliefhebber, speelt dwarsfluit, zingt in het Driebankoor en is razend enthousiast. "Toen het programma op tv kwam heb ik geen uitzending gemist. Ademloos keek ik mee en dan stond ik later voor de spiegel stiekem het dirigeren uit te proberen. Wat leek het me leuk om zoiets eens in het echt te doen. Ik heb totaal geen ervaring daarin. Dus ik kan er misschien wel helemaal niets van, maar ik heb er zo'n zin in!"

Kriebels in mijn buik

Schooldirecteur Ingrid van Heezen houdt vooral van muziek waarbij ze mee kan zingen en waarop ze kan dansen. Bekende popnummers als Blame it on the Boogie van The Jacksons en Good Vibrations van de Beach Boys die de deelnemers gaan dirigeren, moeten voor haar geen probleem zijn. "Eigenlijk heb ik sinds dat ik gevraagd ben voor Maestro kriebels in mijn buik. Het lijkt me best heel spannend, maar ik wil het wel graag leren. Ik heb me jaren afgevraagd of 'dat zwaaien met een stokje' echt van cruciaal belang is voor een orkest en voor het slagen van een muziekstuk…"

Meester Sjaak

Sjaak Laan, ook wel bekend als meester Sjaak van de Jozefschool en voetballer bij sportvereniging De Valken: "Echt muzikaal ben ik niet. Ik zing dan wel in een koor en let dan altijd op onze dirigent. Of dat een voordeel is, weet ik niet. Ik verwacht dat het een spektakel wordt waar nog lang over nagepraat wordt."

De meeste mensen kennen Marja Buisman van Dorpshuis Het Centrum. "Behalve naar radio luisteren, doe ik niets aan muziek. Dus we zullen zien hoe het straks gaat!"

Klassiek tot rock

Edo Graaf runt de plaatselijke DA Drogisterij en is een fervent gitarist. Al 25 jaar is hij leadgitarist in een band. "Ik ben begonnen met gitaarspelen toen ik twaalf was en ben altijd een liefhebber geweest van muziek. Van klassiek tot rock. Dirigent zijn is een heel andere tak van sport. Het lijkt me heel leerzaam om mij hierin te verdiepen. Wel spannend natuurlijk!"

Maestro van Venhuizen in Dorpshuis Het Centrum, Twijver 66. Zondag 3 november. Aanvang 15.00 uur, deuren open 14.30 uur. Prijs zeven euro, kinderen tot dertien jaar gratis.

Meer berichten