Leo Kahlman is mantelzorger: 'Zonder mij kan mijn vrouw niet thuis blijven wonen'.
Leo Kahlman is mantelzorger: 'Zonder mij kan mijn vrouw niet thuis blijven wonen'. ((Foto: Rodi Media))

Mantelzorg? 'Ik ben haar laatste reddingsboei'

ENKHUIZEN - Een mantelzorger zorgt (onbetaald) langdurig en intensief voor een ander. Dat kan iedereen zijn: een familielid, kennis of buurman. Leo Kahlman (83) zorgt al weer heel wat jaren voor zijn echtgenote die Parkinson heeft. "Ik ben er natuurlijk graag voor mijn vrouw, maar als ik een dag niet hoef te zorgen voel ik me zo vrij als een vogel."

Jaarlijks worden mantelzorgers op of rond 10 november in het zonnetje gezet tijdens de Dag van de Mantelzorger. Ook in Enkhuizen en Drechterland spelen mantelzorgers een steeds belangrijkere rol nu mensen die zorg nodig hebben langer thuis blijven wonen. Een deel van de mantelzorgers zorgt meer dan acht uur per week, langer dan drie maanden in een jaar voor een ander. Leo Kahlman is één van hen.

Zorgen stopt nooit

Kahlman is het type mouwen opstropen en gaan. Geen 'pieper' dus. "Er zijn periodes geweest dat ik er 's nachts wel drie keer uit moest om haar te helpen. In het begin denk je het valt wel mee. Je kunt oud worden met deze ziekte, maar het wordt steeds erger. Het stopt nooit. Ook mijn zorg voor haar niet."

De heer Kahlman doet veel in huis. Van de was, stofzuigen en koken tot boodschappen doen en de hele dag door voor haar natje en droogje zorgen. "Zonder mij zou mijn vrouw niet thuis kunnen blijven wonen. Ik ben haar laatste reddingsboei. Mantelzorgen is soms best vermoeiend. Ik doe het graag, begrijp me niet verkeerd. Het hoort erbij. In goede en slechte tijden zorg je voor elkaar, maar zwaar is het wel."

Een dag van huis voelt niet goed

Natuurlijk is er professionele hulp voor mevrouw Kahlman en slaapt de heer Kahlman inmiddels in een aparte slaapkamer om aan zijn nachtrust te komen. "Je bent er altijd mee bezig en je raakt zeer vermoeid door altijd maar te moeten opletten. Je zorgt eigenlijk voor twee mensen. Ik vind het moeilijk om haar alleen te laten. Vroeger gingen we vier keer per jaar met een ouderenreisje mee. Nu moet ik thuisblijven voor mijn vrouw. Ze kan best een poosje alleen zijn, maar het voelt niet goed als ik een hele dag weg zou gaan."

Eigen regie

Zijn leven is er behoorlijk door veranderd, zegt hij. "Ik kan minder doen, heb daarnaast ook artrose en bloedarmoede en ben ook de jongste niet meer. Soms voel ik me best alleen in de zorgen die ik heb. Woensdagavond ga ik naar de zangavond, dat is fijn, maar ik heb wel altijd mijn telefoon bij me. Er is altijd die onrust dat ze me nodig kan hebben."

Ook je relatie kan veranderen doordat je naast partner ook verzorger wordt, zegt de heer Kahlman. "Ze voert de eigen regie niet meer, maar vindt het tegelijk vervelend dat wij dingen voor haar beslissen. Dat maakt het er niet altijd gezelliger op."

Als een vogel zo vrij

Sinds kort gaat zijn echtgenote twee dagen naar de dagopvang. "Dat is leuk voor haar, maar ook goed voor mij. Op die dagen kan ik mijn eigen gang gaan. Lekker fietsen om de wind in mijn haren te voelen, uitwaaien. Een lang stuk lopen. Heerlijk. Ik voel me dan net een vogeltje dat vrij kan vliegen. Ik hoef me geen zorgen te maken, want ik weet dat ze in goede handen is."

Geef je op voor de mantelzorgmiddagen

De gemeenten Drechterland en Enkhuizen organiseren een jaarlijkse mantelzorgmiddag om mantelzorgers in het zonnetje te zetten. In Enkhuizen vindt de mantelzorgmiddag vrijdag 15 november plaats van 12.00 tot 15.00 uur bij de Mastenbar aan de Compagnieshaven in Enkhuizen. In Drechterland is de mantelzorgmiddag donderdag 21 november van 12.00 tot 14.30 uur bij Bantam aan de Streekweg in Hoogkarspel. Geregistreerde mantelzorgers ontvangen een uitnodiging. Ben je nog niet geregistreerd? Neem dan contact op met de gemeente. Voor meer informatie zie weekblad De Drom.

Meer berichten