Herontwikkeling Enkhuizerzand moet mogelijk stoppen

Algemeen

ENKHUIZEN - De provincie Noord-Holland blokkeert mogelijk het plan voor de herontwikkeling van het recreatiegebied Enkhuizerzand. Het huidige plan heeft te weinig aandacht voor de ruimtelijke kwaliteit, vindt de provincie. 'De openheid van het buitengebied moet beter gewaarborgd', zegt een woordvoerder van de provincie, die de kwaliteit van het gebied wil beschermen.

De provincie Noord-Holland vindt 'het aantal van 200 woningen te veel om de beleving en openheid van het buitendijkse gebied te kunnen behouden'. Het huidige plan houdt ook te weinig rekening 'met de zichtlijnen vanaf het water naar de stad en andersom'. Gedeputeerde Staten nemen 3 december een definitief besluit over de reactieve aanwijzing.

Reactie gemeente

Gemeente Enkhuizen is door de provincie op de hoogte gesteld over het voornemen om 3 december definitief te besluiten over de reactieve aanwijzing. De gemeente zegt 'verrast' te zijn over het persbericht dat provincie Noord-Holland heeft uitgestuurd over het op 3 december te nemen definitieve besluit. De gemeente wacht eerst het besluit af alvorens met een inhoudelijke reactie te komen.

Juridische stappen

Een reactieve aanwijzing is de enige juridische mogelijkheid om te voorkomen dat onderdelen van het plan in werking treden. Een reactieve aanwijzing is tamelijk uniek en wordt weinig toegepast. Met een reactieve aanwijzing mogen geen werkzaamheden plaatsvinden die samenhangen met de bouw van het vakantiepark en de teloorgang van de zichtlijnen van de stad richting IJsselmeer.

Kustlijn

Dit voorjaar werden er veel zienswijzen - protesten - ingediend tegen het ontwerp bestemmingsplan Enkhuizerzand. Naar aanleiding van deze zienswijzen kwam het college van Enkhuizen begin oktober met aanpassing van het recreatiegebied Enkhuizerzand. De belangrijkste aanpassingen waren dat de kustlijn in stand wordt gehouden, dus geen (woning)bouw in het IJsselmeer, en dat de woningen van het nieuwe vakantiepark niet hoger worden dan zeven meter.

Cultuurhistorie

Binnen heel korte tijd werd vervolgens 29 oktober het bestemmingsplan, inclusief de aanpassingen, unaniem door de gemeenteraad vastgesteld. Veel zorgen waren daarmee niet weggenomen. Zo zijn het Zuiderzeemuseum en Heemschut niet eens met de conclusie van het college van Enkhuizen: zij vinden dat de cultuurhistorische waarden van onder meer het Zuiderzeemuseum onvoldoende zijn geborgd.

Huidige kwaliteiten gebied niet gewaarborgd

Ook de provincie had een zienswijze ingediend over het ontwerp bestemmingsplan en geeft nu dus aan dat een aantal belangrijke aanpassingen niet zijn verwerkt. De provincie vindt dat de ruimtelijke kwaliteit in het plan voor recreatiegebied Enkhuizerzand beter moet worden gewaarborgd. De provincie vindt dat met de aanpassingen het plan nog steeds teveel afbreuk doet aan de huidige kwaliteiten van het gebied.

Herontwikkeling recreatiegebied Enkhuizerzand

De herontwikkeling van het recreatiegebied Enkhuizerzand behelst een nieuw vakantiepark met ongeveer 200 huisjes en een openbaar strand met faciliteiten. Hiervoor moet de camping worden verplaatst naar het noorden, verder van het centrum vandaan. Op de huidige plek van de camping moet het vakantiepark komen.