RSG-brugklas B1k met wiskundeleraar meneer Obdam (m) en  brugklascoördinator en vertrouwenspersoon Bart van Rhijn (l): anders zijn dan gemiddeld levert veel moois op.
RSG-brugklas B1k met wiskundeleraar meneer Obdam (m) en brugklascoördinator en vertrouwenspersoon Bart van Rhijn (l): anders zijn dan gemiddeld levert veel moois op. ((Foto: aangeleverd))

RSG Respectweek van start

Deze week is het RSG(ay) respectweek op de RSG Enkhuizen. Op Paarse Vrijdag doen jongeren openhartig hun verhaal. Maandag werd de regenboogvlag gehesen die de hele week blijft hangen.

Deze week bouwen alle brugklasleerlingen een respectmuur: zelf ontworpen 'stenen' worden op de muur geplakt in de grote aula. De stenen op de muur blijven een jaar hangen. Alle tweede klassen krijgen voorlichting van het COC.

Miss Purple taart

Nynke Volbeda, zorgcoördinator en vertrouwenspersoon: "Ook de mentoren besteden aandacht aan het thema respect hebben voor elkaar en dat diversiteit op alle gebieden een mooi gegeven is. Er is lesmateriaal met filmpjes, lestips, en uiteraard de Paarse vrijdag krant waarin ook een aantal leerlingen van onze school staan. Bij de Paarse Vrijdag Krant zit ook een docentenhandleiding zodat iedereen er een waardevolle les van kan maken.

Elke dag is er wel iets te doen. "We gaan met ons Be the Change team (vergelijkbaar met GSA) de school donderdag versieren, inclusief ballonnenboog en paarse loper. We hebben een mister en miss purple taart voor de mooist uitgedoste leerling."

Paarse Vrijdag

Op Paarse Vrijdag besteden scholen extra aandacht aan seksuele diversiteit. Vrijdag 13 december, dé Paarse Vrijdag, is dan ook de feestelijke afsluiting van de RSG(ay) respectweek op school.

"Om kwart voor acht staan we met het BTC team bij de ingang polsbandjes uit te delen. Voor de liefhebber kan met make-up een paars accent op het gezicht gemaakt worden of paarse verf in het haar gedaan worden. Via de intercom nodig ik iedereen vlak voor de eerste pauze uit, om 10.10 uur, naar de grote aula te komen om met elkaar te vieren dat iedereen zichzelf mag zijn."

Op Paarse Vrijdag aandacht voor seksuele diversiteit

Ook collega's worden gevraagd op het podium te komen om met elkaar een goede boodschap te hebben naar alle leerlingen toe. "Ik benadruk dan waarom we een feestje vieren; dat de liefde een feest is voor iedereen. Twee leerlingen zingen een prachtig nummer met hele treffende tekst en ik heb een interview met een leerling uit b1 die behoorlijk opvallend is qua gedrag en daarom op school veel aandacht trekt. Ik wil benadrukken dat het feit dat hij anders is dan gemiddeld hem dus heel veel mooie dingen heeft opgeleverd: Hij is bij Klokhuis op tv geweest, ook bij De Wereld Draait Door, hij heeft taarten gebakken met Abel en bij Douwe Bob in zijn clip gefigureerd. En hij danst bij Roos Scholten op hakken (in de heels-les). Dat doet hij fantastisch."

Uit de kast

Daarna lezen Bart van Rhijn en Nynke Volbeda door leerlingen zelf geschreven teksten voor. "Van twee transjongens, een meisje dat niet uit de kast durft en een jongen die wel uit de kast is gekomen. Daarna komen er twee dragqueens die iets vertellen over hun 'kunstvorm', namelijk hun uiterlijk! Zij reiken taarten uit." Afgesloten wordt met een spetterend optreden van B-art, kampioen beatboxen! "Ik hoop weer op een mooi moment, en vooral een duidelijke boodschap om de school zo veilig mogelijk te houden voor iedereen!" Tot slot, LHBTI staat voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen.

Meer berichten