Traditionele kinderkerstviering en Top 2000 dienst in de Zuiderkerk.
Traditionele kinderkerstviering en Top 2000 dienst in de Zuiderkerk. (Foto: www.jorishelming.nl)

Zuiderkerk in kerststemming

ENKHUIZEN - Het traditionele kinderkerstfeest in de Zuiderkerk in Enkhuizen is zondag 22 december om 19.00 uur. De Top 2000 kerkdienst vindt zondag 29 december om 16.00 uur plaats in de Zuiderkerk. Dit is een dienst die aansluit bij de traditionele Top 2000 van NPO Radio 2.

Naast de traditionele grote en schitterend verlichte kerstboom is er een levende kerststal. Leerlingen van basisschool Het Mozaïek (locatie Toereppel) voeren deze avond het kerstspel De Zilveren fluit op. Een spel over Amrah, een jongetje dat een zwervend bestaan leidt in Bethlehem en omgeving. Ten tijde van de door de Romeinse keizer Augustus bedachte volkstelling komt hij ook Maria en Jozef tegen op het marktplein. Na een iets minder leuke kennismaking met de rabbi van de synagoge belandt Amrah uiteindelijk bij de herders in de heuvels. Hoe het verder met hem afloopt verklappen we hier niet. Op Het Mozaïek wordt deze weken al druk gerepeteerd. Vorig jaar zat de Zuiderkerk stampvol tijdens de kinderkerstviering met een voorstelling van de landelijk bekende Zandprinses, aldus een woordvoerder van de Zuiderkerk. Deze viering duurt ongeveer een uur.

Top 2000 kerkdienst

In de Top 2000 staan veel nummers met inhoud: nummers die emoties teweeg brengen, kippenvel geven en herinneringen oproepen. Sommige nummers gaan expliciet over geloof of God, zoals What if God was one of us van Joan Osborne. Andere blijken bij nader inzien te gaan over belangrijke levenservaringen als liefde, dood en troost. Iedereen kent wel Claudia de Breij's Mag ik dan bij jou? (nummer 24 in de Top 2000 van 2018).

Ds. Henk Haandrikman gaat voor in deze kerkdienst: "Wat is er mooier dan in een kerkdienst samen te luisteren naar de mooiste nummers uit de popgeschiedenis? Daarom wordt er in de Zuiderkerk een Top 2000 kerkdienst gehouden, waaraan Geanne van Soelen en Gerrit Boonen, begeleid op de vleugel door Dick Grasman, meewerken."

Meer berichten