(Foto: pexels)

7 Kersttradities die niet mogen ontbreken

Tradities krijgen met kerst extra betekenis. Tradities maak je natuurlijk helemaal zelf, met je eigen gezin, familie of vrienden. Veel gewoontes en rituelen bestaan al lang, maar sommige bouw je langzaam op. Zeven tradities die niet mogen ontbreken!

De kerstboom

Kerstmis begint al ruim van te voren met het opzetten van de kerstboom. Het optuigen wordt helemaal een feestje als je dit samen doet. Laat de kinderen elk jaar een eigen kerstbal of andere kerstversiering uitzoeken. Het is mooi om te zien dat ze hun eigen ballen weer herkennen bij het versieren van de boom. Ook leuk om te zien hoe hun smaak verandert.

Nachtmis

De nachtmis op kerstavond luidt het kerstfeest in. Als om 12 uur de mis is afgelopen, wens je elkaar een zalig kerstfeest. En vrede op aarde. Een mooier begin van de kerstdagen is er bijna niet. Met na afloop van de viering lekkernijen aan een mooi gedekte tafel. Voor kinderen is het bijzonder om zo lang op te mogen blijven.

Een kerstfilm kijken

Kerstfilms zijn er te over. Als je wilt kun je er elke week wel eentje kijken. Samen een kerstfilm kijken is een heerlijke manier om in de stemming te komen. Zoek ruim van te voren films uit die je met kerst wilt bekijken. Gezellig op de bank, chocolademelk en kerstbrood erbij. Cocoonen op z'n best. Starten maar!

Kerstkaarten versturen

Kerstkaarten versturen doe je niet omdat het moet, maar omdat je er blij van wordt. Je kunt ze zelf maken of bijzondere exemplaren kopen. Schrijf er een persoonlijke wens op. Je doet de ontvanger er veel plezier mee. Een klein gebaar met een grote betekenis. Kerstgedachte waardig.

Samen actief

Ruim tijd in voor een gezamenlijke activiteit. Een heerlijke boswandeling is altijd een goed idee. Dat geldt ook voor samen een spel doen of een grote puzzel maken. Bij kerstmis draait het om het samen-gevoel met familie en vrienden. Hoe kun je dat beter vormgeven door met elkaar iets te ondernemen? Dat kan ook samen naar een kerstconcert of mooie voorstelling gaan.

Op de foto

In sommige families is het echt al een traditie. Elk jaar een familiefoto voor de kerstboom maken. Veel gezinnen doen het. En zeg nu zelf: het is leuk om te zien hoe iedereen verandert. Je kunt de foto's een serieus tintje geven door de feestelijke aankleding, of juist een knipoog meegeven doordat iedereen er op z'n grappigs probeert op te staan.

Samen zingen

We zijn natuurlijk niet allemaal de zingende Oostenrijkse familie Von Trapp, maar lekker meezingen met alle bekende kerst hits betekent sowieso plezier voor tien!

Meer berichten