Deel van landelijk holocaust monument is in Enkhuizen te zien.
Deel van landelijk holocaust monument is in Enkhuizen te zien. (Foto: Marco De Swart)

Tijdelijk holocaustmonument Levenslicht

Met het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht op het Landje van Top wordt 26 en 27 januari stilgestaan bij de Holocaustslachtoffers uit Enkhuizen. Tweehonderd stenen zullen oplichten en weer uitdoven.

Zondag 26 januari om 17.00 uur wordt het Levenslicht onthuld op het Landje van Top. Nadat het monument hier op 26 en 27 januari heeft gestaan, is het Levenslicht vanaf 28 januari enkele weken tijdens kantoortijden te bezoeken in het stadhuis.

75 jaar bevrijding

Het tijdelijk monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust en dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz 27 januari 2020 vijfenzeventig jaar geleden werd bevrijd.

Stenen speciale traditie

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit Enkhuizen zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Ademhaling in het licht

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht of deel te nemen, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend. Daan Roosegaarde: "Het is geen traditioneel statisch monument waarin de mens puur een observant is. Dit tijdelijke kunstwerk vraagt om participatie: jij bent onderdeel van het verhaal."

Rij van mensen

Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker en is daarom op 26 en 27 januari van 17.00 tot 20.00 uur te bezoeken. Op beide dagen vanaf 16.00 uur wordt het Levenslicht waardig opgebouwd en om 20.00 uur weer afgebouwd.

Dit gebeurt door een rij van mensen die stenen aan elkaar doorgeven, wat symbool staat voor de deportatie van mensen per trein. Inwoners die hierbij willen aansluiten en hun verhaal willen delen of willen mijmeren en herdenken zijn welkom.

Meer berichten