Kroniek Klaas Koeman laat historie leven

Algemeen
Klaas Koeman tussen het verleden.
Klaas Koeman tussen het verleden. Foto: Rodi Media Irene Hemels

ENKHUIZEN - Tien jaar geleden begon Klaas Koeman aan zijn serie artikelen onder de naam De kroniek van Enkhuizen in het NHD. In de periode 2009 – 2018 schreef hij er ruim 300. Een selectie van de artikelenreeks is gebundeld in de fraaie uitgave Kroniek van Enkhuizen.

Klaas Koeman is een begenadigd verteller. Zijn verhalen lezen vaak als een spannend jongensboek, terwijl het ook vaak gewone alledaagse geschiedenis is. Klaas: "Verhalen vertellen is een oervorm van communiceren. Een mooi verhaal maken, gebaseerd op feiten vind ik leuk. Een droog en saai verhaal of een karikatuur maken van een personage uit het verleden is makkelijk. Waar het om gaat is op een aardige manier de mensen uit het verleden in hun waarde laten."

De artikelen werden zeer gewaardeerd door de lezers. Klaas Koeman: "Bij veel Enkhuizers riepen de artikelen een gevoel van herkenning op en ook een reactie van 'O, dat wist ik niet.'"

Geschiedenis overal

Kroniek van Enkhuizen is ontworpen door Frans van Leeuwen alsof het een ouderwets notitieboek van een trouwe fan is en geeft een inkijkje in de verzameling van uitgeknipte en ingeplakte krantenartikelen die door Klaas zijn geschreven. Klaas is al ruim tien jaar voorzitter van Vereniging Oud Enkhuizen. Geschiedenis is zijn passie die hij jarenlang ook kwijt kon in zijn beroep als leraar geschiedenis aan het RSG. "Je kan zo ongelooflijk veel met geschiedenis. Loop naar buiten en kijk naar de trapgevels! Overal waar je kijkt in Enkhuizen is er geschiedenis."

Toen hij naar Enkhuizen verhuisde was het eerste wat hij deed de geschiedenis van de haringstad achterhalen. "Als je de geschiedenis kent, begrijp je dingen zoveel beter. In een gemeenschap die je misschien niet goed begrijpt, is het beste wat je kunt doen in de geschiedenis ervan duiken. Als je je eigen leefomgeving kent, weet je die beter te waarderen."

Veelomvattend project

Terwijl Klaas zijn kronieken schreef voor de krant verschenen er in de straten van Enkhuizen negentien grote billboards die een beeld geven van de geschiedenis van de plek waar het bord werd geplaatst. Er kwam een website waar de Enkhuizers hun eigen geschiedenis konden schrijven en er verscheen regelmatig een gratis krant met artikelen en foto's over de periode van 'onze ouders en grootouders van het eind van de negentiende eeuw tot de jaren zestig van de twintigste eeuw'. Klaas: "Het project dat Frans van Leeuwen en ik begonnen, heeft een schat aan informatie opgeleverd en er zijn ruim 4000 documenten en foto's gescand . Het omvangrijke archief zal te zijner tijd worden overgedragen aan Oude Enkhuizen en het Westfries Archief."