Renovatie Staverse Poortje geslaagd

 De renovatie van het Staverse Poortje door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is succesvol afgerond en daarmee voor verdere aftakeling behoed.

Het stralend blauw geschilderde wapen van Enkhuizen, de schone steentjes, het zorgvuldige metselwerk, het stalen deurtje: het poortje staat er prachtig bij en is weer een net visitekaartje voor Enkhuizen. Het Rijksmonument in de zeekering van Enkhuizen was instabiel en toe aan een grondige opknapbeurt die nu met respect voor het historische bouwwerk is uitgevoerd. Sinds vorige week kan het poortje weer worden gebruikt om de jachthaven te bereiken.

Duurzame renovatie

Tot de renovatie werd het poortje gestut, eerst met een houten en later met een stalen constructie, om te voorkomen dat het zou instorten. Vervolgens is nagedacht over een duurzame renovatie, waarvoor de voorbereidingen al in 2016 zijn gestart. Omdat uit kernboringen bleek dat met name het middendeel er slecht aan toe was, is besloten het poortje horizontaal door te zagen. De top, die vooral schoonmaak, voeg- en schilderwerk vergde, werd tijdelijk achter de keermuur geparkeerd.

Stalen harnas

"De top is in een perfect passend stalen harnas geplaatst en met een kraan op de parkeerplaats van de haven gehesen", vertelt Jelle Suiker, de projectleider namens het hoogheemraadschap, de eigenaar en opdrachtgever van de renovatie. "Met zo'n monument kun je geen risico nemen."

Mooie samenwerking

Aan het relatief kleine project werkten veel partijen mee. Van ingenieursbureau tot aannemers- en bouwbedrijf gespecialiseerd in restauraties. Ook dankzij advies van welstands- en monumentencommissie Mooi Noord-Holland is de restauratie een succes geworden. "Voor ons aanvankelijke plan kregen we de handen niet op elkaar, maar na bijstelling waren wij zelf eigenlijk ook positiever over de voorgestelde aanpak", geeft Jelle Suiker toe.

Watererfgoed

Alle partijen waren vertegenwoordigd bij de feestelijke oplevering 22 januari en iedereen was enthousiast over het resultaat. Ook de aanwezige buren toonden zich trots op 'hun' poortje, net als wethouder Dors Luyckx die er vanuit zijn werkkamer op uitkijkt. Hoogheemraad Klazien Hartog is blij dat het hoogheemraadschap dit watererfgoed voor verdere aftakeling heeft behoed.

Meer berichten