Vrijwilligers gezocht om visserijkaarten als deze te digitaliseren.
Vrijwilligers gezocht om visserijkaarten als deze te digitaliseren. (Foto: Aangeleverd)

Het visserijregister gaat digitaal

Visserijschepen werden van 1911 tot ongeveer 1975/'78 geregistreerd in het Centraal Visserijregister, de burgerlijke stand van visserijschepen. Dit leverde een kaartsysteem op van zo'n 40.000 kaarten. Deze kaarten zijn gescand in 2019, maar de gegevens erop moeten nog gedigitaliseerd worden, zodat deze ook doorzoekbaar zijn. Hiervoor zoekt het Zuiderzeemuseum vrijwilligers.

Waarom digitaliseren?

Als de informatie op de kaarten is gedigitaliseerd, kan deze worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en worden gekoppeld aan andere informatie. Daarnaast kunnen geïnteresseerden aan de hand hiervan een specifiek schip terugvinden. Directeur Stephan Warnik: "Stam je af van een vissersfamilie? Dan kun je binnenkort je familie en het schip of de schepen gemakkelijk opzoeken. Via de gedigitaliseerde informatie (data) wordt duidelijk op welke vis zij visten en welk type schip of schepen de familie bezat."

Complete levensloop

Het register bevat niet alleen informatie over alle vissersschepen die op de Nederlandse zeeën voeren, maar ook over wat er met deze schepen is gebeurd. Vooral dat laatste is interessant, zegt Stephan Warnik: "De levensloop van een schip wordt hierdoor inzichtelijk. Daarnaast kunnen we schepen die zijn afgebeeld op foto's, schilderijen, tekeningen en prenten aan de hand van de informatie koppelen aan registerdata, waardoor ze de beelden meer betekenis geven."

Het hele visserijregister met alle ingevoerde gegevens wordt eind 2020 gepubliceerd op www.zuiderzeecollectie.nl.

Meedoen?

Het ZZM is blij met hulp. Wie mee wil helpen om de oude visserijkaarten te digitaliseren, kan zich aanmelden via hetvolk.org/projects.

Meer berichten