Verdwijnen historische straatnamen uit Enkhuizen?

Algemeen
Steiger betekent in de volksmond steeg.
Steiger betekent in de volksmond steeg. Foto: Rodi Media

De Ooievaarsteeg in hartje Enkhuizen heette in de jaren zeventig nog Ooievaarsteiger. Esther Keesman uit Enkhuizen pleit ervoor de steeg weer steiger te noemen.

De Ooievaarsteeg loopt van de Westerstraat tot aan de Karnemelksluis. Net als de Roopaardsteiger die daar parallel aan ligt. Zie daar het verschil, zegt Esther Keesman. "Een raadsbesluit van 1975 heeft ertoe geleid dat de Ooievaarsteiger een steeg werd. Eeuwig zonde!"

Steeg vs. steiger

Op een detailkaart van de stadsplattegrond van Egmond-Meijer uit 1902 is te zien dat de Ooievaarsteeg toen nog Ooievaarsteiger heette, zoals de steeg in de volksmond wordt genoemd. Esther: "Het Enkhuizer woord voor steeg is steiger. Met dit soort veranderingen gaat de gemeente toch wel voorbij aan de historie van Enkhuizen. Dat vind ik onbegrijpelijk."

Kennis van zaken

Esther heeft veel kennis van zaken. Zij won onlangs de eerste ANWB straatroutewedstrijd met de Rare straatnamenroute door Enkhuizen. Ze dook in de historie van straten en stegen en ontwierp een wandelroute. "Toen ik er eenmaal indook, kreeg ik steeds meer lol in het uitzoeken waarom die straten zo heten."

Historisch karakter

Esther is begaan met de historische straatnamen. Met haar kennis van zaken heeft ze recht van spreken. "Ik vind het niet goed dat straatnamen zomaar verdwijnen. De straatnamencommissie zou dit moeten voorkomen. Ik wil wel meedenken hierover en een bijdrage leveren aan het bedenken van nieuwe straatnamen met een historisch karakter passend bij Enkhuizen!"

Detail stadsplattegrond uit 1902.
Esther pleit voor behoud van historische straatnamen in Enkhuizen.