West-Friesen helpen jongeren in Ethiopië

Algemeen
Jan de Vries en Jan Harder zetten zich in voor jongeren in Ethiopië en vragen andere ondernemers dat ook te doen.
Jan de Vries en Jan Harder zetten zich in voor jongeren in Ethiopië en vragen andere ondernemers dat ook te doen. Foto: Rodi Media

GROOTEBROEK - Jongeren uit sloppenwijken helpen, terwijl jezelf over voldoende financiële middelen beschikt: is er iets mooiers! Dat is zo'n beetje de lijfspreuk van Jan van Vliet en Jan Harder als weekblad de Drom hen spreekt over hun stichting Bram den Ouden. Met geld van donateurs laten zij jonge Ethiopiërs in Ethiopië studeren. De veiling 20 maart moet weer een mooi bedrag opbrengen.

'Help een student! Kom naar onze veiling 20 maart'

Voor de opbouw en ontwikkeling van een arm land als Ethiopië is onderwijs en opleiding van eigen jonge mensen essentieel, vertelt Jan van Vliet, voorzitter van stichting Bram den Ouden: "Na de basisschool moeten kinderen in Ethiopië verdere scholing en studie zelf betalen. Dat is onbereikbaar voor kinderen en jongeren uit de sloppenwijken. Met een certificaat, diploma of een universitaire opleiding heb je werk of kun je een eigen bedrijf starten. Dan is je kostje gekocht, zeg maar! De stichting Bram den Ouden maakt dit voor hen wel mogelijk."

Niets is te gek

De oud-ondernemers Jan van Vliet en Jan Harder, samen met drie andere bestuursleden, voelen zich zeer betrokken bij 'hun' jongeren die dankzij de inzet van de stichting een opleiding volgen, vakkenis opdoen en met deze nieuwe kennis in hun eigen land aan de slag gaan. "De een volgt een toeristenreisleidersopleiding en gaat in de toeristensector werken, de ander wordt kapster, verpleegkundige, accountant of haalt zijn rijbewijs. Je kunt het zo gek niet bedenken alles kan, mits de jongere gemotiveerd is."

Maatschappelijk werker

In Addis Abeba hebben ze een maatschappelijk werker die de jongeren selecteert en screent. Het slagingspercentage is 85 procent, aldus secretaris Jan Harder. "We betalen het geld rechtstreeks aan de school waar de jongere een opleiding volgt. Als jongeren er met de pet naar gooien dan stopt het onmiddellijk. We verwachten wel inzet."

Jan Harder: "Als je een jongere een opleiding geeft dan heeft hij z'n hele leven daar wat aan; een opleiding leidt bijna atlijd tot een baan. Ook voor het hele gezin is het een sprong voorwaarts, want broertjes en zussen zien wat er gebeurt en plukken er de vruchten van. Ze raken ook gemotiveerd bij het zien van de mogelijkheden."

Opbouw

Het land staat te springen om goede vaklui. "Dat vinden we ook zo belangrijk, dat de jongeren hun eigen land opbouwen." De armoede is groot, weten de heren uit ervaring. Jan van Vliet: "Als je daar rondlopt zie je zoveel armoede. Naast de jongeren de gelegenheid geven om te studeren, ondersteunen we ook een gaarkeuken en een schooltje"

Jan van Vliet haalt graag een herinnering op aan zijn eerste bezoek aan Afrika. "Ik had een ontmoeting met een jongen die een gitaar had gemaakt en daarop huisjes had getekend. Ik was er samen met een architect en die was stomverbaasd over wat hij zag en zag veel potentie bij deze jongen. Hij heeft deze jongen de kans gegeven een opleiding te volgen. Nu woont hij in een flatje, is getrouwd, heeft twee kinderen en werkt als bouwkundig adviseur. Zo zijn er inmiddels talloze succesverhalen."

Geef ze een hengel in plaats van een vis

Hun motto is: Geef ze een hengel in plaats van een vis, legt Jan Harder uit. "Als je iemand een kist piepers geeft dan eten ze die op, datzelfde geldt voor een vis, maar geef je een hengel dan kan iemand iedere dag z'n eigen visje vangen. Dat is wat we willen. Er wordt weleens gezegd dat het een druppel op een gloeiende plaat, maar het helpt en daar gaat het om." Jan van Vliiet nuchter: "Je zal maar net onder die druppel staan."

Er gaat geen cent verloren

Jaarlijkse reist er wel een clubje donateurs of bestuursleden af naar Addis Abeba om te zien hoe het de jongeren vergaat. "Alles uit eigen zak. Er blijft niets aan de strijkstok hangen!" Jan Harder: "Dan zegt een jongen 'Thank you so much, You changed mij life.' Dat is hartverwarmend. Het is heel dankbaar om te zien hoe gelukkig ze zijn."

Veiling

Vrijdag 20 maart is er weer een veilig voor de studenten in Ethiopie. De hoop is dat er veel geld wordt opgehaald om tientallen jongeren te laten studeren. Voorzitter Jan van Vliet: "West-Friese ondernemers zijn ruimhartig. Ze lopen er niet mee te koop, maar aan goede doelen schenken doen ze allemaal. Als je het zelf goed hebt, moet je een ander helpen. Je gaat je geld niet over de balk gooien als een ander daar veel nut aan heeft. Dat is een beetje de mentaliteit die ik bij veel mensen herken."

Meedoen

Er zijn al veel kavels beschikbaar gesteld voor de veiling, maar dat mogen er gerust meer worden. Vrijdag 20 maart: aanvang 18.30 uur met diner en aansluitend de veiling in Happy Days in Grootebroek. Kosten: 37.50 euro. Informatie via Jan van Vliet 06 21561724. Kijk voor meer informatie op stichtingbramdenouden.nl.

Jan de Vries en Jan Harder zetten zich in voor jongeren in Ethiopië en vragen andere ondernemers dat ook te doen.