Bewoners in Enkhuizen willen samen aan de slag om hun woning te verduurzamen.
Bewoners in Enkhuizen willen samen aan de slag om hun woning te verduurzamen. (Foto: Pexels)

Bewoners initiatief duurzame energie

Begin februari kwamen twintig buurtbewoners van De Gouw en de Kweekwal bijeen om ideeën uit te wisselen en initiatieven op te starte

Na een korte uitleg van Annemarie Lub over hun energiehuishouding volgde een presentatie van initiatiefnemer Ad Verhage over de noodzaak om iets te ondernemen voor duurzaam energiegebruik: een lange opsomming van mogelijkheden plus nog een paar dromen.

Ideeën uitwisselen en initiatieven onderzoeken

Dromen over een warmtevoorziening voor alle bewoners enerzijds en anderzijds over het bouwen van een energie neutraal hofje op het aangrenzende land naast het Streekbos.

Levendige discussie

Zelfs al tijdens de opsomming van mogelijkheden ontspon er een levendige discussie tussen de bewoners, mede ook door de aanwezigheid van een energie-expert. Bewoner Wim Hink: "We spraken onder andere over huidige energieverbruik per huis, ieders levensfase en steun van overheden in samenhang met de financiële kant van de oplossingen. Sommige bewoners gaven na afloop aan dat men de informatie eerst nog even moest laten bezinken, anderen besloten om twee acties op te starten."

Warmtebron samen

In totaal zeven gezinnen laten een isolatie/energieverlies meting van hun woning doen als mogelijke voorbereiding op isolatie investeringen. De meeste huizen zijn in de jaren tachtig gebouwd.

De tweede actie is het onderzoeken naar de mogelijkheden voor een gezamenlijke warmtebron, hiervoor meldden zich vijf bewoners aan. Wim: "Concluderend mag gezegd worden dat het een goed bezochte, boeiende en succesvolle bijeenkomst was." Dromen over gezamenlijke warmtebron en bouwen energie neutraal hofje

Energieneutraal

De bewonersbijeenkomst was heel toepasselijk in het energie neutrale gebouw van de dierenkliniek op de Gouw.

Meer berichten