Forse bezuinigingen om tekorten gemeente Enkhuizen op te vangen

Algemeen
Enkhuizen staat aan de vooravond van forse bezuinigingen.
Enkhuizen staat aan de vooravond van forse bezuinigingen. Foto: PGE

De gemeente Enkhuizen moet de komende drie jaar fors bezuinigen. De bezuinigingen zijn nodig mede als gevolg van de toegenomen kosten in het sociaal domein. Burgemeester en wethouders willen samen met de gemeenteraad dit voorjaar bepalen waar bezuinigd moet worden en waar niet op kan worden bezuinigd.

Het sociaal domein

Het sociaal domein is mensen werk. Alle inspanningen die de gemeente verricht rond werk, participatie en zelfredzaamheid, zorg en jeugd vallen eronder. Dat zijn de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) waar huishoudelijke hulp en maatschappelijke opvang bijvoorbeeld onder vallen, maar ook de Participatiewet, de Jeugdwet en de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening.

Toegenomen kosten

De toegenomen kosten in het sociaal domein hebben geleid tot structurele financiële tekorten. Vooral de uitvoering van de Wmo en de Jeugdwet leiden tot financiële tegenvallers. Om die reden staat de gemeente voor een bezuinigingstaakstelling. Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad om samen te bepalen waar deze bezuinigingen gevonden kunnen worden en waar vooral niet.

Voorjaar 2020

De eerste bezuinigingsmaatregelen moeten dit voorjaar al worden meegenomen in de Kadernota 2021, die eind juni door de raad wordt vastgesteld.

Jeugdhulp en Wmo

In maart 2019 heeft het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad al geïnformeerd over de verwachte tekorten in het sociaal domein. Het ging in 2018 om een kostenoverschrijding voor jeugdhulp en Wmo-ondersteuning van ongeveer 2,2 miljoen euro. Uit doorrekening van de cijfers van het derde kwartaal 2019 blijkt dat het tekort structureel oploopt naar 2,3 miljoen euro.

Structurele bezuinigingen vanaf 2021

Nu de kosten van de jeugdhulp en de Wmo-ondersteuning structureel toegenomen zijn, wil het college ook structurele bezuinigingsmaatregelen in de begroting opnemen. De eerste maatregelen worden in de Kadernota en programmabegroting voor 2021 meegenomen. Het college en de gemeenteraad buigen zich in maart over deze opgave. Hierbij wordt ook gekeken naar eventuele ombuigingsruimte in het lopende begrotingsjaar.