Soci.bike bakfiets bij Hart in Aktie

Algemeen
Mede-eigenaar soci.bike Peter Schouten ('met hart voor buitenbeentjes') en Wendy van Dijk
Mede-eigenaar soci.bike Peter Schouten ('met hart voor buitenbeentjes') en Wendy van Dijk Foto: HK

Gezien op tv bij Hart in Aktie? Dat leuke programma met Wendy van Dijk waarin bedrijven belangeloos andere bedrijven en consumenten helpen. Arno’s Stroopwafelkraam kreeg van soci.bike een gave bakfiets in stroopwafel-kleur.

Ondernemen vanuit het hart

De Enhuizer stroopwafelbakker Arno Veltman kan nu zijn oer-Hollandse stroopwafels weer bij zijn vaste klanten thuis bezorgen op deze oer-Hollandse fiets. Het was overigens geen toeval dat soci.bike bakfiets hieraan meedeed. Soci.bike komt voort uit Soci-Com, een sociaal bedrijf in Enkhuizen dat ruim zes jaar geleden mede werd opgezet door Peter Schouten. "Soci.bike is een heel sociaal bedrijf. Wij nemen geen mensen aan om bakfietsen te maken, maar maken bakfietsen om mensen aan te nemen."

Maatschappelijke impact

De soci.bike is een elektrisch ondersteunde bakfiets met een sociaal maatschappelijke impact. De bakfiets wordt gemaakt door mensen die een (nieuwe) kans op de arbeidsmarkt krijgen.

Nieuwe kans op arbeidsmarkt

Soci-Com heeft als missie om zoveel mogelijk mensen die moeite hebben om aan een baan te komen te helpen. De soci.bike wordt exclusief geassembleerd bij Soci-Com. De soci.bike is een elektrisch ondersteunde bakfiets met een sociaal maatschappelijke impact. De bakfiets wordt gemaakt door mensen die een (nieuwe) kans op de arbeidsmarkt krijgen.

Steuntje in de rug

Peter: "Met de assemblage van soci.bike krijgen mensen die meer dan gemiddeld een steuntje in de rug nodig hebben om aan betaald werk te komen de kans om te re-integreren in de maatschappij en opgeleid te worden in de e-bike wereld. Met als doel een leuke job in de fietsenbranche."

Werken in Enkhuizen

Soci-Com doet veel productiewerk voor bedrijven in de omgeving van Enkhuizen. Ook de medewerkers komen uit de eigen regio. Zij werken bij Soci-Com en als het lukt stromen zij uit naar betaald werk elders. Peter: "De arbeidsmarkt in Nederland is een goed georganiseerd systeem, een geoliede machine voor de meeste werknemers. Maar mensen die niet goed in de standaard mal passen, mensen die een steuntje in de rug nodig hebben, ondervinden toch problemen. Deze mensen verdienen een nieuwe kans om toch mee te doen. Wij slagen er steeds beter in om de 'participatiedoegroep'-bakken van het UWV en de gemeente leeg te maken. Iedereen die hier werkt, maakt deel uit van de Soci-Com familie. Ook als je uitstroomt en het lukt niet mag je altijd terugkomen!"

Hart voor buitenbeentjes

Mede geïnspireerd door ervaringen in zijn persoonlijke leven zag Peter zeven jaar geleden in deze doelgroep een kans. “Wat als wij erin slagen deze mensen geschikt te maken voor een volwaardige baan? Winst voor iedereen! Zo ontstond Soci-Com. Een onderneming met een hart voor buitenbeentjes, die mensen meerwaarde geeft. Voor zichzelf én voor werkgevers die er vrolijk van worden als ze op een winstgevende manier sociaal verantwoord kunnen ondernemen."