Creativiteit horeca draait op volle toeren

Algemeen
Afhaalmaaltijden maakt verlies van horeca wat minder.
Afhaalmaaltijden maakt verlies van horeca wat minder. Foto: Aangeleverd

Veel horecaondernemers zijn begonnen met afhaalmaaltijden en take aways. “Het is een druppel op de gloeiende plaat en het zal de schade niet minder maken, maar het is een goede manier om contact met onze gasten te houden en het personeel gemotiveerd te houden”, zegt Rick Post van Herberg de Compagnie, vooral bekend als gezellig biercafé. 'Hebben we nog bestaansrecht?'

De hele coronacrisis is een grote klap voor de toerismesector en de horecabranche. Rick: “De schade die we nu oplopen, is haast niet meer in te halen. Dit gaat ons, horecaondernemers, het leven ontzettend zuur maken. Dat is geen geheim en dat geldt voor iedereen. We zijn alles aan het opknappen. Elke tafel wordt geschilderd. Als we straks open mogen, zal de zaal glimmen van binnen en buiten.”

Alles glimt

Met de anderhalve-meter-economie kan Rick nog maar dertig procent van het normale aantal bezoekers binnenlaten. “Mensen kunnen bij ons via de ene deur naar binnen en via de terrasdeur naar buiten. Je kunt naar de wc op zo’n manier dat je niemand tegenkomt. Ik kan er tafels uit halen en handontsmetting klaar zetten. Dat is allemaal geen probleem, maar gezelliger wordt het er niet op.”

Spannend

Lizzy Bielsma van café Bok, Het wapen van Urk, is er ook nog niet helemaal gerust op. "Natuurlijk gaan we 1 juni open als het mag. Hopelijk met groepjes tot vier vrienden die bij elkaar mogen staan, maar zekerheid hebben we daarover nog niet. Het kan ook zijn dat er anderhalve meter om elke bezoeker moet zijn. Dan kunnen er straks maximaal vier mensen op het terras zitten! Met onze bezorging, zoals de borrelbox, vangen we wel iets van de klap op, maar elke maand moet er geld bij. Ook als we straks open mogen, spelen we nog steeds geen quitte."

Een tafeltje erbij

Lizzy hoopt dat de gemeente toestemming geeft om het terras uit te breiden. "Al is het maar aan de overkant op de stoep, daar komt de verkeersveiligheid niet in gevaar en dat is toch mooi een tafeltje erbij!"

'Ben ik straks scheidsrechter?'

Horeca bedrijven volgens de anderhalve-meter-regel is echt een mindere optie volgens Rick. “Dan kun je je afvragen of horeca nog wel bestaansrecht heeft. Moet ik straks bij groepsreserveringen vragen of het om familie gaat? Moet ik voor scheidsrechter spelen? Ben ik een boa?”, vraagt hij zich hardop af. Hij hoopt dat de horeca een eerlijke kans krijgt om de verliezen in te halen. “Wij zijn een flexibele branche. Maar op zo’n manier open gaan, is niet meer dan een pleister op de wonde."

Voorlopig staat terrasmeubilair nog opgestapeld.