'De stilte is verschrikkelijk'

Algemeen
Iedereen maakt er het beste van.
Iedereen maakt er het beste van. Foto: Rodi Media/IH

Theaters en bioscopen mogen 1 juni met de nodige restricties weer open. Dus ook de Drom en Cinema Enkhuizen. De laatste heeft al eerder laten weten voorlopig niet open te gaan. "Opengaan is niet verantwoord, zeker niet na de periode van zes weken geen inkomsten door de sluiting."

De Drom gaat juist wel open. “De stilte is oorverdovend. Verschrikkelijk.” Directeur Anne Marike van de Putten mist de reuring in cultureel centrum de Drom. "We zijn hard bezig om een programma voor de zomermaanden samen te stellen om mensen weer te laten genieten van cultuur."

'Bij de pakken neerzitten komt niet voor in ons woordenboek'

Met twee trappenhuizen is afstand voor het binnenkomende- en uitgaande publiek gegarandeerd. De anderhalve meter afstand in de zalen is lastiger. Dan gaat het om hooguit vijftien bezoekers in een zaal. “Aan deze zaalbezetting moet je wel denken als we straks open mogen met anderhalve meter tussen de mensen”, zegt Anne Marike. “Of met 24 als er veel stelletjes zijn die naast elkaar kunnen zitten. Daar word je niet heel vrolijk van.” Ook voorstellingen livestreamen behoort tot de mogelijkheden. “Alles waar je voor staat, zoals de hele beleving in een historisch karaktervol gebouw waar je met je neus op de artiest zit, komt dan te vervallen. Maar als het moet dan gaan we het zeker faciliteren.”

Niet rooskleurig

Ideëen zijn er genoeg. Zoals meerdere voorstellingen op een dag. Het cultuurcentrum gaat ervoor, maar makkelijk is het niet. Anne Marike: “Normaal houden we met de inkomsten van onze commerciële verhuren zoals bruiloften, vergaderingen en partijen de culturele poot in stand. De zaal open voor een klein aantal bezoekers weegt niet eens op tegen de inkomsten. En dan moet je je ook nog afvragen of artiesten bereid zijn om te spelen voor zo weinig mensen. Zij verdienen hun geld met een percentage van de kaartverkoop."

Deuren wijd open

Bij de pakken neerzitten doet ze niet. “Daar schieten we niets mee op. We zijn niet de enige die er last van hebben. Het liefste zetten we de deuren wagenwijd open. Het is moeilijk, maar sluiten komt niet voor in ons woordenboek.”

Film thuis op de bank

Cinema Enkhuizen draaide 11 maart haar, voorlopig, laatste film. Met picl kunnen filmliefhebbers hun favoriete film thuis op de bank bekijken. Hoewel er natuurlijk niets boven een avondje uitgaat, maar daarvoor geldt: anderhalve meter afstand. Misschien is een drive-in bioscoop op een groot parkeerterrein wel een mooie oplossing?

Mogelijkheden

Directeur Margret Wagenaar: "Onder de huidige omstandigheden kiezen we voor een zomersluiting. Het is niet anders. De kosten voor vertonen zijn naar inschatting hoger dan de inkomsten. We volgen hiermee de lijn die veel filmvertoners met één zaal hanteren. Zodra we mogelijkheden zien starten we weer op."