Klaslokalen stromen weer vol na pinksterweekend

Algemeen
Groep 8 is blij dat ze weer in de klas les krijgen.
Groep 8 is blij dat ze weer in de klas les krijgen. Foto: Nicole van den Berg

REGIO - Het onderwijs gaat stap voor stap weer over naar 100% lesgeven in de eigen schoolgebouwen. Leerlingen in het voortgezet (speciaal) onderwijs zitten na Pinksteren, en dus vanaf dinsdag 2 juni weer in hun vertrouwde schoolbanken. Het primair onderwijs is alweer twee weken door de 'forming, storming, norming en performing' stadia heen. De leerlingen mogen vanaf maandag 8 juni totaan de zomervakantie weer even vol aan de bak.

Ik had mijn klas natuurlijk ook gewoon gemist

Middelbare scholen gaan dinsdag 2 juni open op basis van de 1,5-regel (ook leerlingen onderling). Schoolbesturen en vakbonden zijn bezig met een protocol. Scholen geven alle leerlingen zoveel mogelijk fysiek onderwijs. Leerlingen wordt geadviseerd met eigen vervoer te komen. Het OV mag niet worden overbelast, met uitzondering voor het speciaal vervoer voor leerlingen die te ver weg wonen.

Speciaal onderwijs

In het speciaal voortgezet onderwijs is maatwerk nodig, waardoor het mogelijk is dat bepaalde leerlingen om medische redenen volgende week nog niet kunnen starten. Kwetsbare leerlingen kunnen worden vrijgesteld van onderwijs en krijgen op afstand onderwijs. Ook hiervoor is een protocol in de maak.

Basisscholen

Basisscholen zijn nu voor 50% van de tijd open tot 8 juni, daarna gaan ze volledig open, tenzij anders blijkt uit de monitoring van COVID-19. 

Draai weer gevonden

Hoe het na de eerste verruiming in school verliep vroegen we aan Juf Nicole. "We hadden vooraf veel informatie gekregen over de herstart en de verwachte stadia van groepsvorming. Het ging eigenlijk vanaf dag een meteen weer als vanouds. De leerlingen vonden snel hun draai weer, eigenlijk merkte ik weinig verschil met voor de Corona. Natuurlijk zijn er altijd leerlingen bij die wat onrustiger zijn in het begin, moeten wennen aan de nieuwe situatie, maar ze waren vooral weer blij elkaar weer te zien." 

Volledig open

De eerste dagen na heropening werden de regels goed doorgesproken. Omdat de helft van het aantal kinderen in de school les had, konden leerlingen makkelijker hun groepsopdrachten uitvoeren in de lege ruimten. Nicole: "Zelf ben ik erg blij dat ik weer voor de klas kan staan, want juist voor bijvoorbeeld korte vragen is het echt een stuk handiger. Kinderen kunnen dan gewoon even hun vinger opsteken of tussendoor naar je toekomen. En ik had mijn klas natuurlijk ook gewoon gemist. We zijn met ons team erg blij dat we 8 juni weer volledig open gaan!"