Meer dan honderd pleegouders Enkhuizen en De Streek helpen kinderen leren

Algemeen
Meer dan honderd kinderen een betere toekomst dankzij pleegouders uit De Streek en Enkhuizen.
Meer dan honderd kinderen een betere toekomst dankzij pleegouders uit De Streek en Enkhuizen. Foto: Aangeleverd

"Op een lege maag is het moeilijk leren." Gepensioneerd leraar Frans Henk van der Veen vertelt gepassioneerd over 'zijn' stichting Kartini, waarvan ruim honderd pleegouders uit De Streek en Enkhuizen komen. In deze coronatijd stuurde stichting Kartini onlangs extra voedselpakketten naar alle pleegkinderen in Indonesië.

Stichting Kartini ondersteunt kansarme kinderen in en rond de stad Malang op het Indonesische eiland Java. Henk van der Veen is penningmeester. "Ons doel is om deze kinderen naar school te laten gaan. Kunnen lezen en schrijven is dé basis voor een betere toekomst. Wie kan lezen en schrijven en een schooldiploma heeft, is in staat zelf de regie over zijn of haar leven te nemen, maar zonder schoenen kom je daar geen school binnen. Daar moet je dus wel het geld voor hebben."

Steen in de vijver

Bijna vierhonderd kinderen ondersteunt de stichting Kartini op dit moment. Een druppel op de gloeiende plaat? Henk: "Zeker niet, eerder een steen in de vijver. Het allereerste kind uit een straat op school is een voorbeeld en een enorme stimulans voor anderen. Er is dus toch een uitweg uit de armoede! Bovendien is hulp aan één kind ook hulp aan een gezin en een familie." De kleinschaligheid spreekt Henk eigenlijk wel aan. "Alles wat we doen is op basis van vrijwilligheid. Onkosten die we maken, betalen we zelf."

Voor zestien euro per maand wordt het schoolgeld betaald voor een kind en krijgt het pleegkind een schooluniform en schoenen.

Pioniers uit De Streek

Ruim honderd van de in totaal 260 pleegouders ('sponsorouders') komen uit de omgeving. Maar liefst dertig uit Enkhuizen, rond de 39 uit Bovenkarspel en bijna dertig uit Grootebroek, zes uit Hoogkarspel, vier uit Lutjebroek... De stichting is hier dus goed geworteld. Henk: "De pioniers komen hier uit de streek en zijn nog steeds betrokken. Zij voelen zich zeer betrokken bij Indonesie, bezochten het land regelmatig en zagen de noden. Ik ben zelf nooit in Indonesie geweest, maar ik kom uit het onderwijs en daardoor staat het doel van Kartini wel heel dicht bij mij. Als ik zie hoe gewoon naar schoolgaan is bij ons gun ik dat iedereen."

Diamanten hart

Kartini werkt met een lokale organisatie, Permata Hati, wat diamanten hart betekent. "Een van de pleegkinderen leidt daar nu de organisatie", vertelt de oud-leraar aan het Martinuscollege trots. "Persoonlijk contact is heel belangrijk. Drie social workers gaan de kampongs en scholen af om contacten te onderhouden met het onderwijs en de kinderen."

Door corona verslechteren omstandigheden

De laatste maanden zijn de voedselprijzen gestegen en is het voor gezinnen moeilijker geworden. "De prijs voor rijst is met 25 procent omhoog gegaan. Op een lege maag is het moeilijk leren. Daarom krijgt elk gezin in het programma geregeld ook een zak rijst. Een paar weken geleden zijn er extra voedselpakketten verspreid omdat door corona de omstandigheden zijn verslechterd. Omdat kinderen nu thuiszitten is er geen onderwijs. De pleegkinderen hebben daarom een eenvoudig mobieltje gekregen om contact te onderhouden met de organisatie. Ze worden gestimuleerd om wat schoolwerk te blijven doen en de social workers kunnen hen zo een hart onder de riem steken."

Zonder schoenen niet naar school

De gedachte is: een schooldiploma geeft veel meer kans op een goede baan en verbetert de leefomstandigheden. Voor pleegouders is dat een stimulans om betrokken te zijn, vertelt Henk. "Kinderen moet goed hun best willen doen op school. Ze hoeven echt geen tienen te halen, maar de wil om te leren is wel belangrijk. Rapporten worden regelmatig naar pleegouders gestuurd met persoonlijke briefjes erbij. Pleegouders waarderen het dat ze vorderingen zien, dan heb je het gevoel dat je het ergens voordoet."

Pleegouder worden? Kijk op kartini.info voor meer informatie. Zie ook: info@kartini.info en 0228 528997.