Inwoner zijn van Enkhuizen is onze kracht!

Algemeen
Voorzitter Participatieraad Enkhuizen Nel Rustenburg: 'We kijken naar wat er beter kan'
Voorzitter Participatieraad Enkhuizen Nel Rustenburg: 'We kijken naar wat er beter kan' Foto: Aangeleverd

In de Participatieraad Enkhuizen zitten bewoners die de gemeente gevraagd en ongevraagd advies geven over zorg, huishoudelijke hulp, werk en inkomen. Klinkt mooi, maar wat doet zo'n raad nou eigenlijk? Een gesprek met voorzitter Nel Rustenburg. "Een serieuze klacht is een leermoment voor de gemeente."

Nel Rustenburg: "De participatieraad is een onafhankelijke partij die meedenkt met de gemeente en meekijkt naar de beleidsregels. Wij geven gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeente over onder andere zorg, hulp, werk en inkomen (Wmo, jeugd- en participatiewet). Daarbij kun je denken aan voorschoolse educatie en onderwijs, cultuur en bibliotheek, mantelzorg, ouderen, verwarde personen, WerkSaam, jeugd en sport. Wij kijken naar wat er beter kan of wat anders zou kunnen. Steeds met het belang van de bewoners voor ogen. Onze aanbevelingen worden praktisch altijd overgenomen door de gemeente."

Kracht

Daar hebben we beleidsmedewerkers toch voor? "Klopt, beleidsmedewerkers zijn professionals die deskundig zijn op hun terrein. Wij zijn geen superdeskundigen, maar informeren ons wel goed. We kijken met de ogen van de inwoners naar beleidsvoorstellen. Dat is onze kracht. We brengen een frisse blik mee, stellen vragen en geven verbetertips. Als zaken anders ingestoken moeten worden, adviseren we het college van burgemeester en wethouders daarover."

Steuntje in de rug

Wat is je eigen achtergrond? "Ik ben m'n hele leven al sociaal bewogen geweest. Ik ben gepensioneerd, maar voor het vaderland wegleven past me niet. Ik wil iets betekenen. Zeker voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. Ik ben hoofd dienstverlening geweest bij de gemeente Enkhuizen en vanuit die functie was het mijn verantwoordelijkheid dat iedereen met vragen bij de juiste medewerker binnen de organisatie terechtkwam en er binnen de afgesproken termijn werd gereageerd."

Klankbord

Wat merken bewoners van de participatieraad? "We willen een klankbord zijn voor bewoners. Bewoners moeten ons goed kunnen vinden. We gaan de komende tijd daarom werken aan onze zichtbaarheid. Bewoners kunnen niet terecht met hun individuele klachten, daarvoor heb je andere instanties, maar als wij van diverse kanten horen dat zaken in het beleid niet lopen, dan kijken wij daarnaar en gaan we de gemeente adviseren. We hebben de bewoners dus wel nodig om signalen te krijgen."

Laagdrempelig

Een manier om bewoners te bereiken zijn de bewonersavonden die de participatieraad organiseert. "Vorig jaar hebben we twee wijkavonden georganiseerd, eentje in Noord en een avond in Zuid om te horen wat er leeft en waar mensen zich zorgen over maken. Corona gooit dit jaar roet in het eten, maar volgend jaar organiseren we nieuwe avonden. Uit de avond in IJsselzand is een laagdrempelig spreekuur voor bewoners uit voortgekomen.

Ideeën zijn welkom

De raad laat zich graag informeren en inspireren door de inwoners van Enkhuizen. Ideeën zijn welkom via participatieraadenkhuizen@gmail.com.