Bewoners maken bezwaar tegen vergunningsverlening Enkhuizerzand

Algemeen
Huidig zicht op Enkhuizerzand vanaf Zuiderzeemuseum.
Huidig zicht op Enkhuizerzand vanaf Zuiderzeemuseum. Foto: Rodi Media/archief

Actiecomité tot Behoud van het Enkhuizerzand en IJsselmeervereniging maakten deze week bezwaar tegen de vergunningverlening van de gemeente voor de aanleg van een camping aan de noordkant van het Enkhuizerzand. "De gemeente gaat in tegen heersende regels."

Met de aanleg van de camping op die plek gaat de gemeente in tegen de regels die gelden voor dit gebied, zeggen de bezwaarmakers. "De Westfriese Omringdijk is een provinciaal monument en je mag niet binnen de 200 meter bouwen omdat de zichtlijnen vrij moeten blijven", legt Auke Wouda, penningmeester van de IJsselmeervereniging uit. "Het panoramazicht van de Wesfriese Omringdijk dreigt te verdwijnen. Monumentenzorg kent een bepaling waarin staat dat panoramazicht behouden moet blijven."

Panoramazicht Omringdijk verdwijnt

Cees Miedema van het Actiecomité tot Behoud van het Enkhuizerzand, dat bestaat uit bewoners: "Het is een trieste gang van zaken. We voelen ons al langer niet gehoord door de gemeente."

Historisch karakter

Zes weken geleden heeft de gemeente de omgevingsvergunning verleend waardoor de projectontwikkelaar aan de slag kan met de aanleg van de camping. Deze vergunningverlening vinden bewoners en IJsselmeervereniging onbegrijpelijk. Wouda: "Net waar je nog redelijk vrij zicht hebt op het oude Zuiderzeestadje ga je 21e eeuwse bebouwing voor zetten. Wij willen het ongeschonden historische karakter bewaren."

Buitendijks gebied

Tegen het huidige bestemmingsplan op het Buitendijkse gebied loopt een al langer durend juridisch traject. De gemeente Enkhuizen wil dit gebied opknappen, maar heeft daar zelf geen geld voor en vindt projectontwikkelaar OREZ bereid om dat te doen. Het oorspronkelijke plan ging uit van recreatievilla’s aan het water en voor een deel ook in het IJsselmeer. Een paar weken voordat de gemeenteraad najaar 2019 zou beslissen werd het villapark verkleind tot het bestaande land.

Witte vlek

Wouda: "Eind oktober 2019 stelde de gemeenteraad van Enkhuizen dit gewijzigde plan vast. Vervolgens gaf de provincie in december 2019 de gemeente een aanwijzing, waardoor het hele villapark uit het plan verdwijnt. De provincie vindt dat het villapark te dicht op de historische Westfriese Omringdijk staat en dat er te veel villa’s op een te klein stuk grond gepland zijn. Er ligt nu een plan met een witte vlek op de plaats van het villapark, maar wel met de camping op een nieuwe noordelijker plaats."

Raad van State

Zowel tegen het plan als tegen de aanwijzing van de provincie zijn beroepen ingesteld bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State: tegen het plan door het Zuiderzeemuseum, de Bond Heemschut en de IJsselmeervereniging samen met omwonenden. Tegen de aanwijzing van de provincie door de gemeente en OREZ.

Verplaatsing camping

Intussen gaan de werkzaamheden in het gebied door. Ondanks dat het plan nog bij de rechter ligt. Wouda: "De gemeente en provincie zijn met elkaar in overleg om een oplossing te vinden voor het villapark, zeggen ze. Dat doen ze in zo’n geval op eigen risico. De IJsselmeervereniging vindt de landschappelijke inpassing van die camping onder de maat en zou zich graag nu al verzetten tegen die aanleg. Tegenhouden op dit moment is vrijwel onmogelijk, maar als de Raad van State ons en de bewoners gelijk geeft dan is herstel nog mogelijk."