Diploma-uitreiking RSG 'coronaproof'

Algemeen
Matthijs Wierenga is blij met zijn 'coronadiploma'.
Matthijs Wierenga is blij met zijn 'coronadiploma'. Foto: Aangeleverd

Deze week krijgen examenleerlingen in het hele land hun diploma. Dat gaat vanwege corona overal net weer even anders. Van mini-diploma-uitreiking tot drive-in voor examenleerlingen. Op het RSG duurde de diploma-uitreiking maar liefst drie dagen. In groepjes van tien leerlingen ontvingen examenleerlingen hun diploma. "We maken een mooie mini-variant van de traditionele diploma-uitreiking."

Hartjes op de grond

Directeur Nick Broerse: "Op de fiets het land door en alle leerlingen langs gaan, doen we niet. We wilden er iets feestelijks van maken. Omdat er maximaal dertig personen bij elkaar mochten zijn onder voorwaarde dat zij anderhalve meter afstand tot elkaar houden, hebben we gezocht naar een mooie oplossing. We organiseerden een soort mini-diploma-uitreiking. Elke leerling mocht twee mensen meenemen. Met een videoverbinding konden alle opa's en oma's meekijken."

Route door school

In plaats van een avondvullend programma waarbij alle leerlingen hun diploma krijgen uitgereikt, was er nu steeds een half uur voor een groep van tien leerlingen. "Middels een looproute op school konden we dan toch de leerlingen een mooie ervaring meegeven."

De uitreikingen vonden op twee plekken tegelijk plaats waarbij leerlingen en hun twee genodigden een route lopen door de school. Ze begonnen bij de ingang van de school, liepen dan naar een wachtruimte om daarna naar het binnenplein of buitenplein geleid te worden. Docent Maarten Slot: "Met hartjes op de grond gaven we aan hoeveel afstand eenieder van elkaar moet houden. In twintig minuten sprak en zong het personeel en de mentor alle leerlingen toe, waarna de groep zich begaf naar een ander deel van de school waar het diploma getekend werd en ze daarmee op de foto gingen. Na bloemen en verrassing ging iedereen mét diploma weer naar huis." Broerse: "De leerlingen werden met alle égards ontvangen door een gastheer. Dat is traditoneel onze gymleraar die tijdens het gala de leerlingen op een flamboyante manier welkom heet en alles in goede banen leidt. Dat hoort er bij ons toch een beetje bij."

Verdrietig

Maar toch, geen gezamenlijke schoolfoto met alle eindexamenleerlingen. Het traditionele galafeest eerder dit jaar ging ook al niet door. Broerse: "Gelukkig zijn de foto's van de examengroepen begin dit jaar gemaakt, maar het blijft sneu dat het grote moment, zoals het galafeest, voor leerlingen er dit jaar niet is. Daar kijken leerlingen toch altijd erg naar uit. Sommigen hadden hun galajurk of net pak al gekocht. Dat is verdrietig, maar het stemt blij dat we er toch iets bijzonders van hebben gemaakt."

Matthijs Wierenga

Het blijft een bijzonder jaar. Geslaagd zonder examenweek en traditionele diploma-uitreiking. Zelfs geen laatste schooldag en examenfeest. Matthijs Wierenga (17) zit er niet mee. Hij is vooral blij met zijn vwo-diploma op zak. "Voor mij kwam het goed uit dat de centraal eindexamens in mei niet doorgingen. Ik stond er niet heel goed voor. Nu kon ik voor een paar vakken een herkansing doen in plaats van alles weer opnieuw te moeten leren", zegt hij lachend.

De 'alternatieve' diploma-uitreiking vond hij een goede vondst. "Ondanks alle maatregelen was het een persoonlijke diploma-uitreiking. We hoefden niet drie uur in een grote zaal te zitten, wel zo prettig. Wel jammer dat je niet iedereen ziet. Maar dat hebben we 's avonds goed gemaakt tijdens het stappen." Matthijs begint in september aan zijn studie Business Administration in Amsterdam.

Dankzij corona misschien wel de meest persoonlijke diploma-uitreiking ooit.
Afbeelding