Blije gezichten bij start de Baanbreker

Algemeen
Deelnemers dragen rode Houd anderhalve meter afstand-hesjes.
Deelnemers dragen rode Houd anderhalve meter afstand-hesjes. Foto: Aangeleverd

De dagbestedingsgroepen van de Baanbreker zijn weer opgestart. "In aangepaste vorm, maar gelukkig beschikt de Baanbreker over voldoende ruimte om iedereen op anderhalve meter afstand van elkaar te kunnen verwelkomen en weer deel te nemen aan de dagbesteding", vertelt leidinggevende Debbie van Dokkum.

Debbie: "Wat enorm fijn dat we weer open konden gaan met de dagbesteding en de winkels. Alhoewel het natuurlijk voor iedereen nog eventjes wennen is met de nieuwe indeling en maatregelen zien we alleen maar blije gezichten!"

Allerlei aanpassingen

In de winkels en de dagbestedingsruimtes zijn maatregelingen getroffen conform de RIVM-richtlijnen betreffende hygiëne, afstand houden en maximum aantal bezoekers. De deelnemers van de kringloopwinkel dragen rode Houd anderhalve meter afstand-hesjes om collega's en klanten te attenderen om afstand te houden. Achter de schermen is hard gewerkt aan deze metamorfose door medewerkers en vrijwilligers van de Baanbreker, aldus Debbie. "Vorige week is ook het keramiekatelier in aangepaste vorm weer opgestart. De indeling van de ruimte is veranderd, zodat er nu op ruime afstand van elkaar gewerkt kan worden. En wat worden er weer een prachtige dingen gemaakt door de deelnemers van ons keramiekatelier onder begeleiding van Susan en Juul."

Metamorfose geslaagd

Het was een enorme klus, maar de kringloopwinkel ‘nieuwe stijl’ is klaar, vertelt ze. "De nieuwe indeling, met ruimere gangpaden en de nodige corona maatregelen, functioneert prima. Deelnemers, vrijwilligers en klanten zijn aangenaam verrast en enthousiast. Super trots zijn wij op Andrea die hippe gordijnen heeft gemaakt van tweedehands spijkerbroeken voor de nieuwe paskamers van onze kringloopwinkel."

Online dagbesteding

De mensen van de dagbesteding konden maandenlang niet naar hun dagbesteding. Debbie: "Direct met de tijdelijke sluiting vanwege de coronacrisis hebben we een online dagbestedingsprogramma opgestart. Dit is uitgegroeid tot een volledig weekprogramma. Het online-programma blijft de komende tijd bestaan, wat vooral belangrijk is voor de deelnemers die nog niet naar de locaties kunnen komen vanwege een kwetsbare gezondheid of omdat zij dat nu nog te spannend vinden."

Waardevolle begeleiding

Het is de afgelopen maanden goed gelukt om de deelnemers door de coronatijd heen te loodsen, vertelt Debbie. "De deelnemers hebben onze ondersteuning als zeer waardevol ervaren. Het was een moeilijke tijd, maar zij keken uit naar de belmomenten, het online aanbod en de wekelijkse persoonlijke tasjes en maaltijden die werden rondgebracht. Dit waren waardevolle momenten om de deelnemers door deze bizarre tijd heen te begeleiden. Het had ook niet langer moeten duren! Er waren ondanks alle mogelijke steun duidelijk de laatste weken schrijnende situaties te zien, zoals heftige psychische problematiek, opnames, eenzaamheid en depressiviteit."

De winkel Onopgemerkte Schatten, ook een leerwerkplek, is ook weer open met de nodige aanpassingen en maatregelen. De Baanbreker zoekt nog nieuwe vrijwilligers die twee of vier keer per maand een dagdeel willen meedraaien in Onopgemerkte Schatten.

Andrea heeft hippe gordijnen gemaakt voor de paskamers.