De Bonte Piet in Midwoud heeft hulp nodig

Algemeen
Vrijwilliger zijn bij De Bonte Piet is leuk en geeft veel voldoening.
Vrijwilliger zijn bij De Bonte Piet is leuk en geeft veel voldoening. (Foto: Theo Annes)

MIDWOUD - Wie kent de Bonte Piet in Midwoud niet? Een stichting die zich altijd bezighoudt met het redden van diverse dieren in nood. Veel mensen weten de weg wel naar de dierenopvang te vinden en ook verschillende gemeenten doen een beroep op de vrijwilligers.

Maar zoals iedereen weet gaat het allemaal niet vanzelf. De Bonte Piet is afhankelijk van subsidies en donaties om het goede werk voort te zetten. "Eén van de grote uitdagingen voor ons is het verkrijgen van voldoende financiële middelen", laat voorzitter Wouter Koks weten. "Wij werken met 45 vrijwilligers en 2 betaalde beheerders met beperkte uren. De grootste bijdrage, ruim 55%, komt van onze (vaste) donateurs en sponsors. Een kleine 40% van onze inkomsten wordt verkregen van de gemeenten waar wij de dieren voor opvangen. De Bonte Piet moet met beperkte financiële middelen een maximale prestatie leveren. De coronacrisis heeft gezorgd voor het wegvallen van inkomsten en uitval van medewerkers. Voor zover we nu kunnen beoordelen, dreigt er een exploitatie tekort van ruim 10%."

Opvang

De Bonte Piet is gehuisvest in een wat oudere loods van 1.000 m² waar veel onderhoud nodig is. "Het meeste onderhoud wordt door de vrijwilligers gedaan; we hebben hiervoor een klusgroep. Voor het aanschaffen van middelen doen we vaak een beroep op DierenLot en andere stichtingen die ons werk ondersteunen. Soms kunnen we gebruik maken van subsidies van gemeenten. De dierenvoeding die we nodig hebben, kopen we zelf in. Het gebeurt ook regelmatig dat we voer krijgen van dierenwinkels, dat 'over datum' is. We kunnen een beroep doen op een vaste dierenarts voor uitgebreidere behandelingen en medicijnen."

Jonge dieren

De vrijwilligers zitten nog steeds in het 'jonge-dieren-seizoen' en half juli zaten er zo'n 263 dieren in de opvang. "Het is nu een bijzonder drukke periode, die over een maand pas afneemt. In 2019 vingen we ruim 4.200 dieren op. Dit jaar staat het aantal al op 2.640. Elk jaar neemt het aantal dieren toe. Dit komt door een steeds kleiner leefgebied, de verdozing van de beschikbare ruimte en de grote infrastructurele werken. Ook de klimaatverandering en Intensivering van land- en tuinbouw dragen hieraan bij", verklaart Wouter.

Diverse dieren

De stichting vangt diverse dieren op. Vorig jaar waren dat onder meer verschillende soorten vogels, konijnen, schildpadden en egels. "De Bonte Piet voert de in de wet Natuurbescherming vastgelegde zorgplicht uit. Het doorberekenen van kosten aan gemeenten blijft een taai proces. Alle gemeenten waarvoor wij dieren opvangen, geven hier op eigen wijze invulling aan. De Bonte Piet ontving vorig jaar dieren uit 121 dorpen en steden. Hier waren 23 gemeenten bij betrokken, van Amsterdam tot Den Helder."

Vrijwilligers

De Bonte Piet heeft vrijwilligers hard nodig. "Onze vrijwilligers zijn onmisbaar en zijn onze trots! Nieuwe vrijwilligers zoeken we continu en zijn van harte welkom! We hebben niet alleen vrijwilligers nodig voor dierverzorging, maar ook voor schoonmaak, klussen, groenonderhoud en bestuur. Wij doen hierbij graag een oproep. Naast nieuwe donateurs zijn we natuurlijk ook blij met een eenmalige gift", besluit Wouter.

Wie wil de Bonte Piet ook steunen? Of misschien vrijwilliger of donateur worden? Of stort een gift voor het voortbestaan van de stichting. Ga naar www.debontepiet.com en kijk wat de mogelijkheden zijn. Op Facebook staat ook allerlei informatie.

Een ransuil krijgt de juiste zorg in De Bonte Piet.
De torenvalk komt er weer bovenop
Het uiltje is opgeknapt.
Een jong egeltje.
De valk is klaar voor uitvliegen.